10 г. след смъртта му: Къде са ножовете на Джоко Росич?

Приятелите му го почетоха в любимото му заведение

10 г. след смъртта му: Къде са ножовете на Джоко Росич? | StandartNews.com

На 21 февруари се навършиха 10 години без незабравимия Джоко Росич. Единствен наследник на имането на актьора бе неговата дъщеря Ирина, която отдавна живее в Канада. Приятели на легендарния артист споделят, че тя първо е продала апартамента му близо до пазара „Ситняково“ в София, а наскоро и селската му вила в Бойковец. Дъщеря му се разделила и с цялата му колекция от пушки и ножове, които обаче попаднали в сигурни ръце и били откупени от видни бизнесмени, банкери и лекари, пише "Ретро".

„От апартамента щерката не взе много. Цените на имотите още не бяха скочили. Сега в него живее семейство с малки дечица“, казват приятели на Росич, които всяка година се събират в любимото му заведение на пазара, за да почетат паметта му. Най-много съжалявали за колекцията му с ножове, които събирал от младините си, защото щяло да бъде хубаво да бъдат изложени в музей. Той притежавал остриета още от времето на Освобождението и на двете световни войни. По времето на соца дори рискувал да бъде арестуван и криел сбирката си в „Кремиковци“, където по онова време повечето колекционери скатавали всякакви ценни предмети. Селската му вила, която до последно обожаваше, също попаднала в добри ръце и била поддържана. Новите собственици направили цялостен ремонт. Пребоядисали и фасадата на едноетажната вила, а приятелите на актьора, които той обичаше да събира на седянка там, вече не можели да разпознаят постройката. Според местните щерка му успяла да вземе не повече от 40 хиляди лева при продажбата. По толкова вървели имотите в района, а цената била ниска, защото вилата на Росич се нуждаела от основно освежаване. След смъртта му тя пустееше години наред и природните стихии не ѝ простиха. Сега поне нямало 2-метрови бурени в двора. Било чисто и спретнато.


Дъщерята на Джоко Ирина работеше като медицинска сестра в Канада, където живее със семейството си отдавна. Тя е от първия му брак. Иначе голямата любов на актьора с най-незабравимия глас в българското кино е втората му съпруга Лиляна. Двамата нямат общи деца, а нейният син от първия ѝ брак е отгледан от Росич като негов собствен. Той умира нелепо твърде млад от задавяне с баничка, докато закусва в подлеза на Орлов мост.

Лиляна си отива малко преди Росич от рак на панкреаса. След кончината ѝ актьорът грохна, а тъгата по нея го смазваше. „Със самотата не се живее. Мислех, че като минат 4-5 месеца от смъртта ѝ, и ще свикна, но не – става все по-страшно. Непрекъснато си говоря с Лиляна, не мога да приема, че я няма. И днес, като вляза вкъщи, първо я викам по име, но тя не ми отговаря. Не вярвах, че в голям град човек може да е толкова самотен“, изповяда се малко преди да си отиде актьорът.

През последните години от живота си той имаше дегенерация на ретината на двете очи. Незабравимият му глас пък бе покосен от заболяването „Райнике“. Росич си отиде на 21 февруари 2014 г. в болница „Лозенец“, като преди това бе опериран от тумор в мозъка в „Пирогов“. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт---- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи