10 филма се борят за първото място на Оскарите

От Академията обявиха промени в протокола

10 филма се борят за първото място на Оскарите | StandartNews.com

Вече точно 10 филма ще имат възможността да се борят за престижната награда „Оскар“ за най-добра лента, съобщиха от американската академия за филмови изкуства и науки. Промяната влиза в сила от 2022-а и няма да засегне предстоящата церемония.

Филмовата академия е променяла няколко пъти досега броя на продукциите, които да бъдат номинирани за най-добър филм. През 2009-а те бяха увеличени от 5 на 10. През 2011-а бе решено броят на номинациите да варира между 5 и 10, което обаче доведе до неравномерното разпределяне на претендентите през годините. През 2019-а кандидатите за наградата бяха 9. В първите години на наградите пък за най-добър филм са номинирани от 8 до 12 ленти.

От академията ще разширят и етническия диапазон. През 2015-а активистката Ейприл Рейн основа движението #OscarsSoWhite, заявявайки, че в номинациите за „Оскар“ преобладават бели артисти. Тогава имаше едва двама цветнокожи, които участваха в надпреварата за някои от главните призове.

Акцията „Academy Aperture 2025“ ще се проведе със сътрудничеството на продуцентската гилдия. Ще бъде сформирано бюро за представителност и справедливост, което да проследи етническото развитие на Оскарите – на сцената и зад кулисите.

Президентът на академията Дейвид Рубин споделя, че организацията е надминала и поставената си цел да удвои броя на жените през 2020-а. Дамското присъствие се е увеличило от 25% на 32% за периода след 2015-а, а членството на цветнокожи се е удвоило от 8% на 16%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай