Сладура и Ганчев в афера за 6 млн. лв.

Арестуваните шефове продавали тръби на двойно по-ниски цени

Сладура и Ганчев в афера за 6 млн. лв. | StandartNews.com

София. Афера за най-малко 6 млн. лв. спретнали шефът на "Напоителни системи" Стайко Ганчев заедно с Георги Харизанов и Радослав Чеглайски. Това твърдят източници от прокуратурата. Харизанов и Чеглайски са членове на борда на държавното дружество. А днес държавното обвинение иска от съда да ги остави в ареста за постоянно. Тримата са обвинени за съзнателно сключване на неизгодна сделка. Разпитаните от прокуратурата 7 свидетели и документите потвърждават, че Ганчев, Харизанов и Чеглайски са сключили договор за продажба на тръби като скрап на двойно по-ниски цени в края на миналата година.

На 2 ноември на заседание на управителния съвет на "Напоителни системи" било взето решение да се бракуват общо 100 000 т скрап от черни и цветни метали. Това били части от съоръжения - тръби, детайли от помпени станции, използвани за напояване на милиони декари земеделски земи в цялата страна. Според решението скрапът трябвало да бъде продаден на най-високата борсова цена. Ден по-късно изпълнителният директор Стайко Ганчев направил точно обратното - сключил два договора за общо 2000 т скрап на цена от 200 и 270 лв. По това време цената на скрапа от черни метали е вървяла около 400-450 лв. за тон. Макар през цялата 2012 г. цената да пада, през декември все още е висока в сравнение със средата на 2013 г., когато се срива драматично до около 300 лв./т.
Аферата е замислена много отдавна - поне година по-рано, когато шеф на "Напоителни системи" е Георги Такев. Някъде в края на април 2011 г. той се среща с бъдещия председател на борда на директорите на фирмата "Напоителни системи" Георги Харизанов и Стефан Кънев, шеф на частната фирма "Агростеди 2000". Кънев предлага да се създаде смесено дружество, което да извади тръбите и да ги продаде за скрап. Приходите щели да се делят наполовина, а държавната фирма ще плати изцяло изваждането. На 1 октомври шефът на дружеството е сменен, като за управител е назначен Стайко Ганчев. След още няколко правни хватки, които на практика узаконяват ваденето на тръбите от земята, Ганчев възлага на същия Стефан Кънев да организира бракуването на тръбите. Гласувани и подписани от земеделския министър са и нови правила за демонтаж. Те са изготвени от младшия експерт в земеделското ведомство Людмил Василев, който се оказва син на Стефан Кънев.

Арестът отпреди 3 дни е вторият за бизнесмена Стефан Кънев, който е задържан и на 18 септември 2012 г. заради демонтирането на тръби от магистралния водопровод до Добрич. Налага се Стайко Ганчев да прекрати договора с него.

Малко по-рано, през февруари същата година, е отстранен и Георги Харизанов, който става известен с прякора си Сладура заради профила в едноименния сайт за запознанства. Ексшефът на "Напоителни системи" се прочу и като "мъжката калинка на ГЕРБ", след като се оказа, че няма диплома за висше.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай