Програма "Киберзащитници" спаси 20 000 ученика

Резултатите показват, че програмата "Киберзащитници" за деца е резултатна

Програма "Киберзащитници" спаси 20 000 ученика | StandartNews.com
  • Резултатите показват, че програмата "Киберзащитници" за деца е резултатна

- Г-н Бронфенбренер, кога създадохте в България програмата "Киберзащитници" и защо?

- Децата днес прекарват все повече време в кибер пространството. Освен необятни възможности за общуване и събиране на информация обаче интернет крие и много заплахи, така че децата са особено уязвими.

Програмата "Киберзащитници" за деца се създаде, за да се повиши информираността на широката общественост и да служи като източник на информация в областта на превенцията на кибертормоз срещу деца в мрежата.

Програмата бе създадена през 2019 година, а от ноември 2021г. се осъществява в партньорство с Агенция по защита на детето в киберпространството 105 - Израел.

В края на 2021г. "Стандарт", съвместно с програмата "Киберзащитници", започна и специална кампания за деца и родители за безопасност в онлайн пространството. По този начин препоръките стигнаха до над 2 милиона българи.

- Каква е целта?

- Целта е с помощта на препоръки, разработени от водещи израелски специалисти, както за децата, така и за техните родители, да се позволи на учениците максимално безопасно да използват интернет и да се намалят случаите на тяхното нараняване в киберпространството.

- Направихте специално проучване в края на миналата година. Какви са резултатите?

- Проучването, направено през декември 2022г. от Черноморската академия за сигурност, съвместно с Държавна агенция за закрила на детето, отчита 4% (20 000 ученика) намаляване на пострадалите деца в мрежата в резултат на реализиране на програмата.

 

 

Ето защо е важно да знаете какво правят децата в интернет:

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай