Елеонора Лилова: Да подготвим децата за живота с роботите

Трябва да се разработи по-практична програма за родители, казва директорът на 2-ро СУ

Елеонора Лилова: Да подготвим децата за живота с роботите | StandartNews.com

Когато се запознах с Владимир, усетих в него едно червено пламъче, което ни светва и ни кара да се замислим - правим ли всичко за децата, за да бъдат защитени. Това каза Елеонора Лилова, директор на 2-ро СУ, която е била шеф на Агенцията за закрила на децата.

Тя бе участник в дискусията на "Стандарт" "Заедно в борбата срещу кибертормоза на деца".

"Освен Агенцията за закрила на детето, ГДБОП и Комисията за защита на личните данни, много е важно да има и медия, за да разпространява всичко, което се случва на терен. Липсват ми обаче децата от Съвета на децата, които са прегърнали каузата, те са в цялата страна. Имат едно просто правило - не прави в мрежата нищо, което не искаш да ти се случва на теб. Казаха го още през 2019 г., когато започнахме да работим по тази тема. Тогава създадохме правилата за работа в мрежата, участваха 17 експерти. 

Ние имаме дефицити по отношение на сигурността. Всяка институция работи сама за себе си, нямаме координация помежду си, нямаме национална стратегия за детето. Ратифицирали сме конвенцията на ООН за правата на детето още през 1989 г. Намопняме на политиците, че са необходими конкретни действия и работа на терен от тяхна страна. За да се случи това, трябва всички да сме заедно", посочи госпожа Лилова.

Като директор на училище тя продължава да работи за каузата.за защита на подрастващите от кибертормоз. "Тази година след 7-ми клас ще имаме паралелка за защита от кибертормоз. Освен да работим пряко с децата, трябва да работим и с родителите, защото те носят първостепенната отговорност децата да са добри гражадни. Иска ми се да разработим по-практична програма за родителите, защото пътят към сърцето на децата понякога е много труден. Все повече родители абдикират, искат институциите да им свършат работата. Трябва да работим да не се случва често случайното родителство, трябва да бъдат подготвени следващите поколения родители. Технологиите вървят много по-бързо, отколкото възрастните могат да ги следват. Аз тези дни влязох в известен чат бот, не ми поиска информация дали съм навършила 18 г., регистрирах се, започнах разговор, получих информация, която като възрастна се затруднявам да получа. Ние трябва да вървим с нашите деца, дори да мислим напред какво ще се случи с изкуствения интелект, с който децата ни ще бъдат по-напреднали", каза още Елеонора Лилова.

"Предизвиквам госпожа Бозукова да направите национална кръгла маса, на която медиите да предизвикат всички експерти по темата за изкуствения интелект, така че да подготвим децата да бъдат още по-защитени в бъдеще", призова директорът на 2-ро СУ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай