Д-р Иванова: На тел. 116 111 се подават сигнали, извършват се и консултации

Категорично подкрепям създаването на регистри с лицата, които извършват сексуални престъпления, каза шефът на Агенцията за закрила на детето

Д-р Иванова: На тел. 116 111 се подават сигнали, извършват се и консултации | StandartNews.com

Държавната агенция за закрила на децата обслужва телефон 116 111. Той е напълно безплатен, подават се и анонимни сигнали, той е много ценен за нас. Това каза д-р Теодора Иванова, шеф на Агенцията за закрила на детето, по време на международния форум "Заедно в борбата срещу кибертормоза на деца", организиран от Черноморската академия за сигурност, програма "Киберзащитници" и "Стандарт". Патрон на инициативата е вицепрезидентът Илияна Йотова.

Когато служителите получат сигнал, те го предават на 112, което отива към МВР. На тел. 116 111 може да се получи и консултация.

Категорично подкрепям създаването на регистри с лицата, които извършват сексуални престъпления. Имаме готови текстове за законодателни промени, готови сме да ги предоставим. Работим в сътрудничество с отдел "Киберсигурност", както и с неправителствени организации. С Черноморската академия бяха извършени анкети с деца.

Искам да насоча вниманието към 3 неща. 70% от децата казват, че са в нета между 1 и 3 часа. 60% твърдят, че са получили покани за приятелства от непознати. 30% казват, че са поканени на срещи навън.

Националната програма за превенция и сигурност е документ, който бе разработен миналата година. Едва сега през февруари бе приет от МС. Ще можем да даваме информация какво се случва с насилието в нета. 

Искам да чуя добрия опит на агенцията в Израел, да почерпим техния опит, за да вземем заедно мерки срещу кибертормоза, каза още Теодора Иванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай