Заплахата на Путин преобръща изборите

Ескалацията на войната прави все по-възможен редовен кабинет

Заплахата на Путин преобръща изборите | StandartNews.com

* Политиците се смълчаха за мобилизацията в Русия

* Ескалацията на войната прави все по-възможен редовен кабинет

Спомняте ли си как започна кампанията? С разделителните линии, които партиите начертаха и обещаваха никога да не ги прекрачат.

Е, седмица преди края на кампанията картината е вече много по-различна. И то не заради разума на родните партии, а заради агресията на Путин, който с решението за частична мобилизация загря до червено риска от пряка конфронтация на Русия със Запада. Сметките и мераците за нови избори отиват на заден план, а редовният кабинет, макар и много неясен, става все по-възможен.  

За разлика от европейските лидери, българските партийни водачи не бързаха с позицията си нито за изострения конфликт, нито за референдумите в Украйна. 

Повтори се ситуацията с декларацията за Украйна в първия ден на войната, когато по настояване на ДПС текста се прие в парламента час преди тогавашният премиер Кирил Петков да отлети за Брюксел и да изпадне в конфуза, че уж сме съюзници на Запада, но не съвсем. 

Мобилизацията в Русия съвпадна с Деня на независимостта у нас и това дойде дюшеш на политиците - докато изкарваха на преден план решителността и смелостта на предците ни, извоювали независимост на България, да заклеймят авторитерния режим на Путин.

Очаквано, първи се произнесе съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.Путин иска да замени съществуващия международен ред, на който се крепи цялата сигурност и възможност за просперитет на България, със закона на джунглата, при който по-силният може да си вземе което парче иска от съседа си, каза Иванов. Но веднага след това добави, че колкото е важно да отблъснем агресията на Путин, не по-маловажно е да се справим с корупцията и законите в България.

Може да се предположи, че атаката на Иванов срещу Русия ще се засилва право пропорционално на приближаването на изборите. Той си дава сметка, че агресията на Путин дни преди изборите му налива неочаквани гласове от всички колебаещи се, които симпатизират на ястребите срещу Москва.

Част от тези гласове са от братската му партия - Продължаваме промяната, в която лидерът й Кирил Петков е в кръгова отбрана на политическо бойно поле, в което големият враг е Борисов. Колкото и да се харесва Ицо Хазарта на младите, няма как да спечели гласове с жалбите, че социолозите умишлено свалят процентите на ПП. Заедно с доклада на ДАНС, който предизборно изтече в медиите, за схемите на Петков, се отляха и значителен брой гласове в обществото, на които бившите управляващите разчитаха за вота. Едни от тях се разочароваха заради разкритията за газови далавери. Други се дистанцираха заради факта, че докладът се базира не на данни, подадени от Иван Гешев, а на ЦРУ.

За някои пък чашата на търпението към красивите и умни харвардци преля с ценоразписа на вечерите, обедите и раздумките в кабинета на бившия премиер. 

Да похарчиш 4 000 лева за малини, които са внесени от другия край на света, е трудно за преглъщане и за най-заклетите почитатели на здравословния начин на живот. А вечерята с премиера на Северна Македония за 18 000 лева удари в земята по скъпотия дори най-пиянските изпълнения на олигарсите ни в родните кръчми.

Но големият проблем на Петков и Василев не се казва Бойко Борисов. На експремиера двамата изтъкнати пиари - ветерани на Петков винаги знаят как да намерят цаката. Сутрин пускат нагледни материали за това как ГЕРБ крие от Европа куците си европоекти, а вечер пращат харвардската двойка да се снима пред софийския затвор, докато се пита как се чувства Борисов вътре. 

Левите политики с десни средства се преглъщат от европейските партньори, но западната политика с руски пари е недопустима. Независимо, че Петков реши да заклейми Путин в Деня на независимостта с думите: Войната навлезе в критична и опасна фаза, а решението на Кремъл за частична мобилизация и заплахата за използване на ядрени оръжия са недопустими, основната му теза, че Русия трябва да се върне на масата за преговори, звучи в абсолютен дисонанс с Запада. Лидерите там така и не са забравили, че докато беше на власт не взе решение да изпратим оръжие за Украйна. А колкото и да обещаваше на Зеленски ремонт на военна техника, това така и не се случи. 

Петков се свлича надолу, а Нинова се опитва да се задържи на борда, разчитайки на русофилите, които с решението си за мобилизация,Путин ги върна в носталгичните години на Великата Отечествена. Затова и в Деня на независимостта, лидерът на БСП извади отново томахавката и заклейми прясното решение на служебния кабинет да купува още 8 нови американски изтребители. 

Борисов, който само допреди седмици искаше нула процента руски газ в България, изненадващо се смълча за агресията на Путин. Сигурно прецени, че евроатлантическото търпението в партията му не е константа. Пък и Георги Марков отвори опасна война с Томислав Дончев малко преди вота. Борисов е наясно, че неуспешния опит на евродепутатите му да прокарат декларацията срещу ареста му в Брюксел не е взривоопасен толкова, колкото вътрешните борби, които все по-често тлеят в партията му. Затова и единствената му задача през следващите 7 дни ще е да не сгреши.        

На другият полюс е Костадин Костадинов, който смело надува платната. След като изплющя хората на Сорос и събра овациите, в Деня на независимостта опъна патриотичната струна и заяви: Ако продължим да избираме управници, които гледат в посока на Метрополията, а не към българските градове и села, откъдето идват българските избиратели, нищо добро и нищо хубаво не очаква нашето отечество. Смело изказване, което увеличава резултата му на вота, но го застопорява като опозиция.Така както политиците се подготвят прегрупират редиците преди финалния спринт, така и социолозите  смениха посланията. 

Мирисът на световната война така ги отрезви, че даже тези, които бяха категорични, че идват нови избори, сега запяха песента на обединението в името на редовно правителство.

Първата прогноза се престраши да направи Юлий Павлов.  2:1 вече е вероятността да отидем на нови предсрочни парламентарни избори догодина, при положение, че само преди седмица той даваше едва 10 процента възможност за редовен кабинет.

В следващите седмици може да се повиши вероятността да се състави експертно правителство, за да има управление България, предвид сериозните мерки, които се очаква да се вземат от Европейския съюз заради частичната военна мобилизация, която обяви президентът на Русия Владимир Путин, изтъкна Павлов. 

Досега все търсехме дългата ръка на Путин при изборите у нас. Този път неговата агресивна заплаха започна да преобръща вота още седмица преди изборите. И редовното правителство вече се задава на хоризонта. Дали ще е евроатлантическо, програмно или експертно, предстои да видим. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай