"Възраждане" е готова с управленски екип

Ще се борим Македония да бъде свободна и независима държава

"Възраждане" е готова с управленски екип | StandartNews.com
  • Ще се борим Македония да бъде свободна и независима държава
  • Християн Пендиков беше пребит, защото се определи като българин
  • Още преди година казахме, че руските санкции ще доведат до огромна инфлация
  • Всеки път имаме все по-добри изборни резултати
  • Властта не е самоцел за нас, ще управляваме, когато българите са готови
  • Ще объркаме много сметки на местните избори, казва Ангел Георгиев, водач на листите в Пловдив и в Смолян в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Георгиев, при честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев бяхте бит на границата със Северна Македония, осъден и имате 3-годишна забрана за влизане страната. Смятате ли, че разделението между двете държави по спорни теми като историята някога може да бъде преодоляно?

- Разделението точно, както казахте, е между две държави, обаче на политическо ниво. Това, което трябва да много ясно да кажем е, че няма разделение между населението на две държави. Това разделение е изкуствено прокарвано от псевдо политическия елит, голяма част от него в Северна Македония и то е дирижирано отвън. С цел този псевдо политически елит да запази своята власт. Дори с цената да жертва на евроинтеграцията собствената си страна. Това, което трябва да кажем е, че в днешно време Северна Македония е живият наследник на Югославия. Тя е най-малко реформираната държава от бившите югославски републики, където може да кажеш, че си от всякаква народност, но ако ясно, гласно, публично заявиш, че си българин, това вече носи много големи проблеми за всеки, който го направи. 

И случаят с Християн Пендиков е пример за това.

- Каква трябва да бъде политиката на България към Скопие? 

- Политиката на България трябва от една страна да подпомага Скопие, от друга страна винаги да посочва, когато Скопие върви по грешен път и когато там се надига гласът на антибългаризма. Нещо, което за съжаление наблюдаваме много често напоследък. България трябва да присъства и културно, и чрез медии в Северна Македония.

- Подкрепя ли "Възраждане" членство на страната в ЕС и при какви условия?

- Условията са да се изпълнят абсолютно всички европейски принципи на толерантност, на недискриминация. Българите там да могат свободно да кажат, че са българи, без това да има абсолютно никакви негативни последици за тях. Нещо, което към момента не е налице. 

- Галопиращата инфлация, високите цени и обедняването са проблем ¹ 1 за българите. Какви мерки предлага "Възраждане'?

- Още преди време, когато започна войната в Украйна, ние алармирахме, че антируските санкции ще доведат до много сериозни проблеми, до ръст на цените, до инфлация. Това не беше чуто. След малко повече от една година забелязваме как сме били абсолютно прави, като казваме това с горчилка, защото потърпевш е всеки един българин. Ние предложихме редица мерки, включително отпадане на ДДС за продуктите от малката потребителска кошница, обръщане на внимание на това, че нямаме хранителен суверенитет, 80% от хранителните стоки в нашите магазини са внос и е закономерно, когато имаме 80% внос да плащаме и по високи цени за тези стоки, още повече, че има и транспортни разходи до България. Ние също така искаме да се запазят българските въглищни енергийни мощности. По този начин да плащаме по-евтин ток - нещо, което също е много сериозен проблем. Настояваме и бизнеса да бъде върнат към регулирания пазар, където са битовите потребители. Те трябва да останат там. Искаме да се вдигнат санкциите срещу Русия, защото търпим икономически, щети и негативни последици от тях. Настояваме за нормализация на дипломатическите отношения с Русия.

- "Възраждане" многократно заяви, че ще участва в управлението само самостоятелно - със свой мандат. Социологическите проучвания обаче са категорични, че нито една партия няма да има мнозинство. На какви компромиси сте готови?

- Не сме готови на никакви компромиси що се касае до българския национален интерес. Колкото до това да управляваме - за нас това не е самоцел, когато българите ни гласуват доверие да управляваме, тогава ще го сторим. Готови сме с управленски екип, който да поеме управлението на страната още от утре, ако това бъде гласувано на изборите на 2 Април. От партиите, които бяха представени в изминалите 2 парламента, очевидно няма такава формация, с която да можем да сключим коалиция, защото всички те са зависими от чужди посолства.

- Каква е прогнозата Ви за изборите - колко партии очаквате в НС?

- Очаквам да влязат толкова партии, колкото прецени българският народ. На 2 април избирателят решава на кого да даде доверието си. Тук трябва да отбележим сериозния ръст, който отново "Възраждане" ще отчете, напук на всички нагласени социологически проучвания, които всеки път бъркат резултата на "Възраждане" и го занижават драстично. Никога досега не е имало случай, в който те да познаят или да предрекат по-висок резултат за "Възраждане", а виждаме, че дори и те, в момента дават около 3% ръст на "Възраждане". Категорично можем да кажем, че ние ще постигнем по-добър резултат от ДПС на тези избори и нашата цел е дългосрочна. Виждате, че на всеки следващи избори изкарваме по-добър резултат. Ние сме си поставили за цел да бъдем първа политическа формация, да управляваме самостоятелно страната, за да можем да възродим България.

- Водач сте на листата на "Възраждане" в Пловдив-град. Кои са най-големите проблеми под тепетата?

- Най-големите проблеми на Пловдив са инфраструктурата, като тук говорим и за транспорта, който е многопластов проблем и ключов за целия град. Като се започне от Околовръстното, което трябва да бъде разширено, трябва да бъдат изградени нови лъчове, така че да образуват цялостен пръстен около града, като се стигне дотам, че градския  транспорт е наложително, по най-бързия начин, да включи всички села, които на практика са квартали на Пловдив. Нещо, което към момента не е налице. Това може да стане чрез пускане на нови автобусни линии. По най-бързия начин трябва да се изгради и така наречената градска железница. Искаме да се изградят и там, където е възможно, кръстовища на две нива. Имаме цялостна концепция за разрешаване на многопластовият транспортен хаос в града. Ще работим също така за това държавата да отпусне средства за нови ясли и детски градини във всички райони на града, така че всички деца да могат да бъдат записани. Държавата трябва да отпусне средства и за единствения общински родилен дом, който е в лошо състояние. Той трябва да бъде реновиран и да бъде закупена допълнителна апаратура.

Много важен проект е  да се докара питейна вода от язовир Въча. Това е многомилионен проект, който ще обслужва не само Пловдив, а още редица други общини. Средствата са над или да кажем около 500 милиона по този проект, така че тук е очевидно, че трябва държавата също да се намеси и да помогне. За него се говори от много време, но реален напредък няма. Виждаме, че в момента редица общини страдат от недостиг на питейна вода, а този проект може да реши голяма част от проблемите въобще на целия регион.

- Водите и листата в Смолян. Какво трябва да се промени, за да се развие регионът?

- Имаме три основни приоритета. Единият е национален - справяне с демографската катастрофа, от която регионът е силно потърпевш. Също така развитие на туризма. Смолян и областта имат огромен туристически потенциал, който на практика може да бъде икономическият двигател на цялата област. Той може да бъде икономическият локомотив, който да издърпа Смолян към едно по-добро бъдеще и по-добро икономическо състояние. Третият приоритет е борбата с дървената мафия и незаконната сеч, които в региона също са широко разпространени. По този начин се опитваме да запазим освен природата, съответно и туристическия потенциал, който без нея просто би бил немислим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай