Петък,

Важни новини от ЦИК за вота и секциите в чужбина

От: Агенция Стандарт -
563
Важни новини от ЦИК за вота и секциите в чужбина
A
A
A

Няма опасност секциите в чужбина да не получат навреме машините за гласуване. Така говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева коментира опасенията на МВнР, че все още не им е предоставен достъп до машините.

Лицата, посочени от външно министерство, за достъп до склада с машините, минават през проверка от ДАНС и МВР, която все още тече.

"Трябва да приключи и удостоверяването на съответствията на машините от министерство на електронното управление и института по метрология, след което ще се направи доверено изграждане, което сме заложили за утре и веднага след това ще започне инсталирането на машините и ще бъде предоставена възможност на МВнР да ги изпрати извън страната", каза Матева, предаде БНТ.

Устройствата за видеонаблюдението не са свързани с конкретните секции, така че може да бъдат заменяни в случай на повреда, уточни Матева.

При броенето на бюлетините членовете на СИК трябва да произнасят ясно на глас резултата от всяка бюлетина, за да бъде записана от видеонаблюдението. При спор за резултата от дадена бюлетина, решението се взима от самата комисия, поясни Матева.

Вчера ЦИК закри секцията ни в Бахрейн заради несъгласие на местните власти за провеждане на изборен процес там. От МВнР следва да уведомят българските граждани, подали заявление за гласуване там, че секцията е закрита и да ги насочат към най-близката секционна избирателна комисия.

5 социологически агенции, 3 международни организации, и 15 български организации са регистрирани като наблюдатели на изборния процес.

Към днешна дата са разкрити 12 771 секции в страната, 240 от тях са подвижни. Броят им ще нарасне, тъй като все още не са разкрити секционни избирателни комисии в болници и други специализирани институции.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com