Уникален подарък. Картина с таен код за Карадайъ

Какво послание крие "Дресьорът на костенурки"

Уникален подарък. Картина с таен код за Карадайъ | StandartNews.com

Репродукция на една от най-известните в света турски картини - "Дресьорът на костенурки", подари ДПС-Разград на лидера на партията Мустафа Карадайъ по време на предизборна среща в Лудогорието.

Картината е на най-известния художник- новатор от ХІХ век Осман Хамди бей. Тя се тълкува като уморено състояние на интелектуалец, който в период на дефицит на вдъхновение се опитва да модернизира едно изостанало общество. Представен е като дресьор, докато общността се съпротивлява на новостите и на неговия начин на разбиране.

Развълнувахте ме с тази картина, заяви Карадайъ докато разглеждаше репродукцията, в която дресьорът води костенурките към светлината.

Той направи и политическа метафора: "32 години се дресираме как да бъдем демократи, как да стигаме до светлината, а все бягаме от нея и демокрацията".

Картината е един от шедьоврите на турската живопис и преди 20 години стана най-скъпо продадената на търг картина - за 3,5 милиона долара. Наскоро обаче рекордът отиде при друга картина на Осман Хамди бей - "Пред Зелената джамия", която бе продадена за 4,5 млн. долара.

Осман Хамди бей е от най-прогресивните турски семейства през ХІХ век, чиито наследници са получили образование в Европа и познават отблизо европейската култура. Завършва право в Париж, но се увлича по изкуство и археология.

Това е първият турски художник, който рисува фигури, като в картините му има изобилие от архитектурни детайли. По-късно създава професията куратор в Турция.

Основател е на археологическите музеи в Истанбул и на Университета за изящни изкуства Мимар Синан. 30 години е бил директор на музея, а след това е и кмет на Кадикьой. Автор е на закона за историческото наследство и за борба срещу контрабандата на антики.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай