Три партии чакат резерв от гласовете в чужбина

Този път и зад граница избирателната активност бе по-ниска

Три партии чакат резерв от гласовете в чужбина | StandartNews.com

Три парти имат възможност да повишат резултата си до окончателното преброяване на гласовете, което се очаква да завърши най-късно във вторник. Това са ДПС, "Продължаваме промяната" и "Възраждане". Именно за тях имаше най-много гласове на това през ноември миналата година. Тогава пред урните отидоха 225 785 наши сънародници, които  живеят извън страната. Най-активни по традиция бяха българите в Турция, където гласуваха над 90 000 души, припомня Марица.

Този път и в чужбина избирателната активност бе по-ниска. Едва ли обаче ще има големи разлики в подкрепата за ДПС (с 87 743 гласа) и "Продължаваме промяната" (почти 50 000 гласа). Ръст обаче най-вероятно ще отбележи "Възраждане", за която миналата есен са гласували 13 755 българи в чужбина. За сметка на това спадът е гарантиран за ИТН (24 554) и вероятно "Демократична България" (17 572 гласа).

По традиция от ГЕРБ и БСП не разчитат на голяма подкрепа от диаспорите. През ноември 2021 г. за ГЕРБ са гласували 17 730 българи в чужбина, а за социалистите - едва 5112 души.      

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай