Топ експерт ни смрази! Какво каза за избирателите

тежък коментар на Антоний Тодоров

Топ експерт ни смрази! Какво каза за избирателите | StandartNews.com

„Възможностите за коалиции, които могат да произведат правителство са твърде малки. Желаните коалиции са невъзможни, а тези, които аритметично можем да подредим ще предизвикат реакцията на публиката и протест, така че за съжаление най-вероятно ще вървим към нови избори“. Това заяви, политологът и преподавател в НБУ, проф. Антоний Тодоров, цитиран от БГНЕС.

„На избирателите им омръзна да ходят на избори, които няма да могат да доведат до редовно правителство. Особено след опита на предишните през ноември 2021 г., когато с много труд беше създадено едно правителство. Виждаме как основният виновник за неговото падане ИТН е наказан и загуби най-много гласоподаватели“, уточни проф. Тодоров.

„Изборите показаха и известна безотговорност на избирателите, защото те се държат сякаш са в супермаркета и избират някаква подходяща за тях стока, но изборите не са такова нещо, защото избирайки или неизбирайки, последствията от тези техни решения засягат всеки един от нас в държавата“, коментира още професорът.

Той уточни, че на тези избори гласувалите са с 80 000 по-малко от предходните и трябва да имаме това предвид, когато говорим за подредбата показваща, предпочитанията на гражданите след вота. На въпрос дали има възможност за бъдещи коалиции анализаторът отговори, че възможностите за коалиции, които могат да произведат правителство са твърде малки.

Той коментира и малкият дял подкрепа, която реализира БСП на парламентарните избори. „БСП реализира най-нисък резултат в цялата си история, но това е дълъг процес, който продължава вече твърде много. Той се засили особено след 2017 г., когато партията беше близо до милион избиратели, а сега се оказва, че тя е загубила близо ¾ от своите избиратели.

Политологът заяви, че партия „Възраждане“ е успяла да събере всички възможни избиратели на това, което бяха преди патриотите. „Не мога да кажа дали партията ще увеличи своята подкрепа за в бъдеше, надявам се, че това е прагът на една възможна мобилизация. Все пак „Възраждане“ е една крайно дясна, националистическа партия, независимо от нейния социален популизъм и социална демагогия“, допълни още политологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай