Терзиев: С инвестиции в култура и образование ще развием по-модерно, по-мислещо общество

Трябва да инвестираме сега в тези сфери, за да видим резултата след 10 години, каза той

Терзиев: С инвестиции в култура и образование ще развием по-модерно, по-мислещо общество | StandartNews.com

 “Ако не инвестираме в култура и образование, нищо от това, което днес виждаме като проблеми на обществото, няма да можем да променим. Трябва да инвестираме сега в тези сфери, за да видим резултата след 10 години. Няма как да развием по-модерно, по-мислещо общество, което ще има различни цели в животаако не променим сега начина, по който мислим за ролята на културата.”. Това заяви кандидатът за кмет на София Васил Терзиев по време на дискусията “Култура и град”. Събитието беше организирано от местната коалиция “Продължаваме Промяната - Демократична България (Спаси София)”. В нея участваха кандидатът за кмет Васил Терзиев, водачът на листата за общински съветници Борис Бонев, Яна Генова, експерти, хора от сферата на културата и граждани.

“Аз не давам просто обещания. За това ние ще работим в различна от досегашната посока в областта на културата. И това ще стане още  с първия бюджет, който ще направим. Това ще е знак, че има смисъл от общата ни работа”, добави Терзиев.

“Важно е това, което казваме, да не остане само на думи. Никога не бих затворил вратите за хората, техният глас да не се чува, мнението им да не взима предвид. Знам, че секторът разполага с ограничен бюджет и от това се възползват често по чисто политически причини. Искам София да бъде интересен град, в който да се случва всеки ден нещо различно. Това е важно, за да вдигнем качеството на живот в София”, заяви Борис Бонев.

Яна Генова каза, че за програма на коалицията в сферата на културата широка група от експерти се са работили вече шест месеца. “Програмата влиза в нужната дълбочина за развитието на сектора с тези инструменти, с които общината разполага. Едно изказване на Васил ме впечатли - “ако нещо е проблем на гражданите, то е проблем на общината”. Това означава, че няма измъкване, че ще се работи здраво. Има поставени 50 конкретни задачи от четири приоритетни области. И то само за първите шест месеца”, разясни Генова.

“За първи път виждам разбиране за културата като възможност. Виждам още размах и решителност. Нещо, което отсъства при предишното управление. Имаве разписан план за действие още от ден първи. Това е наистина впечатляващо”, добави тя.

От коалицията казаха още, че ще работят усилено за включване на съвременното българско изкуство в туристическия продукт на София. Както и за допълнителна международна разпознаваемост на българското изкуство чрез приемане на големи професионални форуми. 

“Равният достъп до качествена култура и творческо участие за гражданите е много важно. Трябва да има преосмисляне на функциите на общинската културна инфраструктура и на откритите пространства за култура, в съответствие със съвременните нужди на творците и на различните публики”, заявиха още от коалицията.

“В момента в София има само една открита сцена за театър. И там се чака шест месеца за свободен час. Трябват ни повече сцени, повече изяви. Ще направим това с една работеща децентрализация. Така се създават предпоставки за развитие на културата”, заяви актьорът и кандидат за общински съветник Васил Калановски.

“Само 15% от хората в София има достъп до култура. И затова е много важно да оправим читалищата и кварталните сцени. Така ще създадем квартални общности, така ще допринесем повече хора да имат достъп до култура”, каза Момчил Даскалов, кандидат за кмет на район “Сердика”.

 Представителите на културния сектор говориха за предизвикателствата в работата си и споделиха идеите си за развитие по теми като ролята на читалищата, комуникацията и рекламата на събития и културни продукти в града, пространствата за култура,  библиотеки, независимата артистична сцена, нуждата от реформиране на общинските инструменти за подкрепа и още много други. От коалицията обещаха бъдещи регулярни срещи и продължаващ диалог по отделните теми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай