Сряда,

Стефан Янев каза червената линия на Български възход

От: Екатерина Николова -
8282
Стефан Янев каза червената линия на Български възход
A
A
A
  • Мога да нося отговорност, днес повече от всякога страната ни се нуждае от лидери
  • Най-спешните проблеми са цените на газ, ток и отопление
  • Аз съм човек на действието
  • Мога да събирам екип, имам опит и мога да го приложа за подобряване на взаимодействието между бизнеса, администрацията и гражданите за икономически възход на държавата
  • Войната в Украйна ще бъде играч на изборите и след това
  • Той се крепи на 3 стълба от политики - сигурност, справедливост и благоденствие, казва лидерът на "Български възход" Стефан Янев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Янев, в края на първата Ви кампания като лидер на политическа формация и стотиците Ви срещи, кои са проблемите на хората, за които трябва да се търсят спешни решения?

- Хората се притесняват основно от инфлацията, как ще минем като общество през идващата зима. Цени на ток, газ, топло, основно тези въпроси ги вълнуват. Това са и най-спешните проблеми за решаване. За да бъде намерен траен изход от създалата се ситуация, е много важно следващото правителство да подходи държавнически и да предложи цялостни дългосрочни решения, а не "на парче". Ние от партия "Български възход" ще работим точно за това.

- Правим избори в условия на няколко кризи -  война, икономическа криза. Ще добавим ли към това и политическа криза?

- Трябва да направим всичко възможно да избегнем политическата криза и да предотвратим влизането на страната в така наречената изборна спирала. Точно в този момент на усложнена икономическа и геополитическа обстановка, е много важно страната да има стабилно правителство, което да предлага решения за проблемите на българските граждани, общество и бизнес. Пред нас има възел от проблеми и тяхното решаване по един системен път е предизвикателство. Това, което трябва да се направи според мен, е да се състави правителство, което във всичките си действия да търси националния и обществен интерес, и да ги защитава по най-добрия начин. Сега, повече от всякога, на страната ни са нужни лидери, защото сме във водовъртежа на няколко кризи.

- Казвате, че няма да чертаете червени линии. Със всички парламентарно представени партии ли бихте седнал на преговори?

- С всички, които са готови да водят националноотговорен диалог и да дадат най-доброто за постигане на оптимални решения за страната. Ако ние сме избрани и изпратени в парламента от българския народ, то той ни изпраща там, за да взаимодействаме и да намираме решения. Нашата червена линия се казва национален интерес. Нея няма да прекрачим. Националният интерес се крепи на 3 стълба от политики - сигурност, справедливост и благоденствие. Защо сигурност? Защото едно общество, за да функционира, трябва да има базисна сигурност. Сигурност на правата, на собствеността, физическа, външна, вътрешна. Справедливост - трябва да има съдник, който да решава споровете между отделни членове на обществото и юридически лица. Справедливост във всички аспекти на обществения живот. Благоденствие - обществото трябва да дава основание, че хората ще могат да благоденстват.

- Последните месеци минаха под знака на енергийната криза и газовите доставки. Какви са Вашите решения в икономически и социален план?

- Миналата година по време на служебното правителство направихме механизъм за компенсации на цената на тока за небитови потребители. Механизъм за компенсация на цената на газа няма. Това трябва да се направи възможно най-скоро, защото в противен случай има опасност доста бизнеси да бъдат затруднени в плащането на сметките за енергия. Трябва да се търсят устойчиви решения така, че да бъдат удовлетворени изискванията на пазара както в количествено, така и в ценово отношение. Газ ще се намери, въпросът е на каква цена. В момента търсим възможност за доставка на около половината  от нужното ни количество от Африка и скоро ще можем да обявим повече конкретика за цени и възможности за пренос. Аз съм човек на действието и не обичам да говоря напразно, затова в момента ще спестя подробности и ще ги обявя тогава, когато имаме факти. Но темата за енергийната обезпеченост на гражданите и бизнеса не бива да бъде ограничавана само в рамките на разговора за газа, а трябва да се работи със стратегически поглед към цялостното състояние на енергийния микс.

- Заговорихте за морал в политиката. Възможен ли е?

- Не само, че е възможен, моралът в политиката е задължителен. За съжаление, в последните години самата дума морал бе принизена от основна категория във взаимоотношенията в политиката и обществото до клише. Двата свята на властта и на гражданите с техните проблеми трябва да бъдат свързани. Спойката за това е моралът. Моралният борд, за който ние ще работим, може да изпълнява ролята на своеобразна Горна камара на парламента. Когато правилата и законите важат за всички, ще бъдат затворени вратичките, чрез които се измъкват от справедливост тези, които нарушават правилата.

- Другата нова тема, която поставихте на дневен ред, е темата за лидерството. Защо?

- Защото България, а и Европа и света се намират в изключително сложна политическа и икономическа ситуация. За да преминем през нея са ни нужни силни и прагматични лидери, каквито в момента липсват. Европейският съюз трябва да се върне на геополитическата сцена на това място, което заслужава - равнопоставен на другите световни центрове на властта. И да защитава всички свои граждани. Националните държави трябва да бъдат в състояние да развиват своите цели, но да развиват и споделените ценности на Европейския съюз и НАТО. Това са ценности, свързани с качеството на живот на всички граждани, с възможността на бизнеса да се развива в конкурентноспособна среда. Доброто състояние на гражданското общество зависи от една силна икономическа база, която само силно лидерство може да осигури.

- Ще бъде ли войната в Украйна играч на изборите и след това - при съставянето на коалиции и правителство?

- Безспорно войната в Украйна се отразява пагубно върху европейската икономика, у нас ситуацията не е по-различна - зимата ще бъде тежка и това не е тайна за никого. Не можем да си затваряме очите за случващото се и да твърдим, че не ни засяга. Но освен войната движеща сила на българската политика в момента трябва да са проблемите на обикновения гражданин, свързани с цената на живота, горивата, инфлацията. Трябва да влезем в реален разговор за възможните управленски решения, защото работещите решения за гражданите и за бизнеса нямат партийно оцветяване.

Определено войната в Украйна ще бъде играч на изборите и след това. Само след няколко дни ще видим резултата от вота и ще можем да кажем колко силен играч е.

- С какъв хоризонт трябва да бъде следващото правителство?

- Ако ситуацията е невъзможна и предполагаемо се очаква да има нови избори, според мен трябва да бъде направено всичко тези нови избори да бъдат поне след една година - т.е. да бъде програмиран този период. Всякакви варианти са възможни - това правителство може да има някакво прилагателно, да се нарича "временно", "програмно", важното е да е работещо. Важното е да преведе страната през кризите и хората да се справят с тежката зима.

- Защо избирателите трябва изберат номер 15 в интегралната бюлетина?

- Защото залагаме на спазването на правилата и законите и най-вече на българската традиция и духовност, на българските изконни ценности като дом, семейство, род, училище. Вярваме, че трябва да се учим от историята и да пазим своята българска същност, която ни е превела през вековете. Трябва да разчитаме на българската устойчивост и прагматизъм, които са ни помогнали да съхраним българската държава, и именно тези качества трябва да ни водят напред.

Защото аз мога да събирам екип, имам опит и мога да го приложа за подобряване на взаимодействието между бизнеса, администрацията и гражданите за икономически възход на държавата.

Ние сме нова партия, вървим смело напред, имаме план и правим необходимото за да го изпълним. Аз мога да нося отговорност, хората, с които създадохме партията - също.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com