Ще подкрепят ли Митева и Каримански ПП-ДБ? Условията

Поставяме си цел, която казва "стоп на политическата безпътица", каза той

Ще подкрепят ли Митева и Каримански ПП-ДБ? Условията | StandartNews.com

Поставяме си цел, която казва "стоп на политическата безпътица", заяви пред БНР Любомир Каримански от коалиция "Заедно". 

"Целта е именно да се сложи край на онези политически боричкания, които не водят до никъде, а водят до дребнотемия и водят до показ на егото на първи план, а не толкова за решаване на проблемите на хората. Именно в тази посока - докато политиците се карат, хората продължават да обедняват", коментира той в предаването "Неделя 150".

Каримански посочи, че са проучили опита при изборите в Европа от последните 2 години:

"В повечето страни, където е имало такива избори, поставянето на икономическите проблеми над политическия религиозен фанатизъм е водещото нещо и хората го припознават за водещо, т.е. те се доверяват на онези, които със своите знания, със своя опит и умения, със своята административна подготовка могат да решат проблемите им, а не толкова да спорят за незначителни политически теми". 

Според него има решение на уравнението за намаляване на цените, растеж на икономиката и дефицит под 3%:

"Решението обаче не може да се търси в относителен кратък времеви период. Ако времевият период на това решение се удължи, то е благодарение на 48-ото Народно събрание, което със своите действия направи така, че да бъде задължен народът малко повече отколкото ако не бяха приложили тези популистки мерки и всичко онова, което е свързано примерно с едно вдигане на минималната работна заплата, без да имаме икономическия ръст като база, върху която да се стъпи, за да оценим как трябва да расте минималната заплата. Това, което наблюдавахме в 48-ото НС, беше голямо наддаване". 

Каримански подчерта, че не е чул нито една българска институция да е приложила мерките, публикувани на страницата на ЕС във връзка със защитата на потребителите. 

"Аз като съветник в Министерството на финансите повдигнах темата и пред премиера, и пред министъра на финансите - именно час по-скоро да започне следенето на всяка стока от производителя или от митницата до начина, по който отива в търговската мрежа". 

Според него обаче първо трябва да се тръгне от нормативната уредба:

"Именно заради това сформирахме "Заедно". Като един от първите приоритетите на коалиция "Заедно" е именно промяната на Закона за защита на потребителите и Закона за защита на конкуренцията. Ние имаме едни комисии, които не работят в момента".  

По думите му един от начините за справяне с инфлацията е икономическият ръст и намаляване на разходната част. Според него държавата все още не е взела достатъчно мерки за намаляване на разходната част в публичните разходи: 

"Искаме да сложим край на постановленията на Министерски съвет да се прекроява бюджета. /.../ Това е абсолютно нередно, защото по този начин се деформира бюджетът". 

Запитан за предстоящите избори и с кой те биха работили, Каримански отговори:

"Там, където свършва политическото говорене и започва екипната експертна работа, там сме ние и там се позиционираме. Ние се позиционираме в тази част на политическия и обществения живот, която може да концентрира и фокусира усилията на хора със знания, опит и експертиза в дадения сектор".

За отношението им и евентуална подкрепа за коалицията "ПП-ДБ", той каза: "Най-близо сме до тези, които на първо място слагат и издигат на пиедестала доверието на хората. Ако те направят това, преглъщайки личното его, ако разпознаят проблемите, които ние слагаме на дневен ред като мерки и времева рамка за решението на тези проблеми и ако наистина залагаме на хора със знания, умения и административен опит за решаване на тези проблеми - да, защо не".

Той обяви, че все още не знае дали и къде ще води листа за предстоящите избори: "За един МИР ще водя, но това не е гарантирано и не е сигурно все още. Когато формираме тези листи, ние изхождаме от това кой какъв капацитет има да общува с хората и да използва тези 3 важни димички, които ние сложихме като фронтлайн за решаването на проблемите в коалиция "Заедно" - доверие, отговорност и морал".

Любомир Каримански поиска прошка от хората за грешките, които са допуснали до момента. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай