Четвъртък,

Радев с първи думи на родна земя, какво очаква от изборите

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
2459
Радев с първи думи на родна земя, какво очаква от изборите
A
A
A

Най-важният резултат от тези избори трябва да бъде България да има работещ парламент и устойчиво редовно правителство, които да продължат политиката в защита на българските граждани и бизнеса в условия на криза, да приемат законовата рамка по Плана за възстановяване и устойчивост и да предприемат решителните реформи с дългосрочен хоризонт, които всички очакваме. Силно се надявам партиите да са си извлекли поуки и в тази кампания да не горят мостовете, по които ще трябва да преговарят за съставяне на правителство. Това заяви президентът Румен Радев на Летище София след пристигането си от визита в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

"Надявам се партиите да водят кампания с поглед към бъдещето, към интересите на обществото и основание на фактите, а не на злоупотреба с тях. Обществото ни очаква и това служебно правителство да проведе честни избори, които да защитят вота на гражданите и да не допусне той да бъде изкривяван от корпоративен и контролиран вот", заяви Румен Радев - президент на Република България.

По отношение на растящите цени на енергоносителите, Радев каза, че служебният кабинет трябва да положи огромни усилия и да работи по всички възможни варианти за гарантиране на надеждни доставки на природен газ на поносими цени.

"Газпром" е една от възможностите, която все още не е изчерпана, но трябва да е ясно, че "Газпром" не е единствено решение и не е на всяка цена. "Газпром" е решение, само ако се постигнат добри условия като цена и като разсрочване на доставките. Затова правителството трябва да продължи работата във всички възмогни посоки и варианти, така че да гарантира доставките и тяхната цена. Очаквам от правителството да продължи активна работа и за снижаване на цените на горивата", подчерта президентът Радев.

На въпрос дали служебното правителство може да остави готова рамка на бюджета за следващата година на един нов редовен кабинет, Румен Радев отговори, че служебното правителство е длъжно да разработи бюджет и да го предаде независимо на каква степен на готовност на следващото редовно правителство и на парламента и съответно те да нанасят корекции и да го приемат.

Визитата на българския държавен глава Румен Радев беше по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В рамките на посещението в присъствието на двамата държавни глава бяха подписани двустранни документи в различни сектори. Проведе се и бизнес форум с участието на наши компании, организиран от Търговската камара на Абу Даби.


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com