Проучване закова числата! Колко българи ще гласуват на изборите

Бойко Борисов е успял да възстанови част от одобрението към него (сега е 22%)

Проучване закова числата! Колко българи ще гласуват на изборите | StandartNews.com

Едва 44% от българите са готови да излязат да гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори. 18% са заявили, че по-скоро ще гласуват, а 12 на сто от анкетираните не знаят. 8% са дали отговор "по-скоро не", а 18% категорично са заявили, че няма да гласуват. Това показват данни от национално проучване, финансирано от бТВ и „Маркет линкс“, проведено сред 1067 пълнолетни лица между 14 и 22 януари по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Според проучването 47% от анкетираните не искат коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ. Останалите 20 на сто не знаят, а 33% са съгласни на коалиция между въпросните партии.

Проучването показва, че всички лидери губят доверие, но Бойко Борисов е успял да възстанови част от одобрението към него (сега е 22%).

За първи път доверието в президента Румен Радев спада с над 10%, показват още данните. Към момента доверие към него изпитват 39%, а недоверие - 41%.

"Понастоящем става видима амбицията на Радев да завладява нови властови територии, което е и причина за неговия резултат в проучването по отношение на доверието", коментира социологът Добромир Живков.

Служебният премиер Гълъб Донев се радва на 24% подкрепа, а недоверие към него на този пост изпитват 41 на сто.

Прави впечатление, че одобрението към Стефан Янев - 18%, е по-голямо от това към Кирил Петков - 16 на сто. А това към Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Христо Иванов е напълно еднакво - по 14%. Слави Трифонов е с 8 на сто.

Костадин Костадинов на "Възраждане" буди симпатиите на 16% от българите, също толкова е доверието към Асен Василев.

Общо над три четвърти са недоволните от състоянието на страната, показват още данните на "Маркет линкс".

Всеки пети оценява материалното си състояние в позитивната част на скалата.

Избирателната активност на 2 април вероятно ще е близка до тази на 2 октомври, прогнозира социологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай