Петък,

Проф. Константинов посочи виновника за провала на вота

От: Агенция Стандарт -
37368
Проф. Константинов посочи виновника за провала на вота
A
A
A

Машините намалиха с 500 000-600 000 души броя на гласувалите. Три пъти спадат - през миналите юли и ноември и сега през октомври. Преди тях гласувалите бяха 3,3 млн. БСП загуби 100-150 000 гласа. Това каза за "Денят на живо" математикът проф. Михаил Константинов.

"Числото 6,5 млн. е на хората, които живеят на територията на България, това число се знаеше. Има и много български граждани извън страната. Това е гражданин с български документи са самоличност. Около 8,2 българи по целия свят. Избирателните списъци съдържат повече имена от реално живеещите, тъй като те имат постоянен адрес у нас. 1,4 млн. са мъртвите души, те се увеличиха, защото населението намаля", смята той. 

По думите му действителните гласове за партиите над бариерата от 4% са 2,5 млн. "Като разделите това число на 240, то един мандат средно е 9500 гласа.  В Кърджали например депутат от "Български възход" влиза точно с толкова, но те са получени само там, защото партията е малка и никъде не набира достатъчно гласове за един мандат. Избирателната система е двойно пропорционална - на национално и на регионално ниво. При втория случай може с по-малко гласове да се вземат мандати. Разпределението по райони се обявява когато се преброят всички мандати", обясни той.

Според него Видин заслужава 3 мандата, но е получил 4, "за да не се обидят хората". "Това е направено нарочно. Това не е несправедливост, в САЩ също има такава практика. На национално ниво това няма значение. След преброяването Видин слиза на 3 мандата, София има 42, а трябва да има 47", посочи математикът. И категорично допълни, че България има нужда от редовно правителство, а шансовете за него се увеличават. Отказалите да участват счита, че ще бъдат дискредитирани. 

"Безмислица е да се иска вкарване на Украйна в НАТО в момента. Има устав. Големите държави са против това нещо, защото не може да има държава с териториални проблеми", коментира той. 


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com