Политолог реши изборите. Ето я новата коалиция

Димитър Ганев каза ще има ли Кирил Петков мнозинство

Политолог реши изборите. Ето я новата коалиция | StandartNews.com

Политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“ реши изборния пъзел. Той разкри дали Кирил петков ще има мнозинство и посочи възможностите за нова управляваща коалиция.

„Конфигурацията, която издигна правителството на Кирил Петков, няма да има мнозинство. Това е категорично от днешна гледна точка и трудно би могло да бъде различно. Опозицията от предишното Народно събрание ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ ще има мнозинство в следващия парламент. Относителната тежест на ГЕРБ в новото Народно събрание ще бъде по-висока или сходна, същото се отнася и до ДПС, а за „Възраждане“ дори очакваме двоен ръст на представителството“, каза в интервю за БГНЕС Димитър Ганев.

Той е категоричен – коалиция между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ е невъзможна, защото поставя под съмнение базови политически консенсуси.

Но въпреки че сега трудно можем да си представим как основните политически партии - ГЕРБ и ПП, ще седнат на масата на преговорите след предсрочните избори на 2 октомври, предвид тежките обвинения, които си разменят и дори съдебните спорове между лидерите им, друг вариант няма, смята Ганев.

„Сега този лагер (на „промяната“) няма да може да излъчи кабинет и ще е необходима колаборация между лагера на статуквото и лагера на промяната. Друг вариант за кабинет няма. Ще видим дали нашият политически елит ще постъпи отговорно в ситуация, в която трябва да се направят много тежки компромиси заради тежките думи, които бяха казани в последните няколко месеца. Ще видим дали е готов на прага на социално-икономическата криза, в която се намира не само България, но и Европа, да прояви отговорност и да сглоби някаква конфигурация“, заяви Ганев.

„Това означава, че единственият вариант за конфигурации след изборите би могъл да бъде на партии от враждуващи лагери“, подчерта политологът.

Политическият Франкенщайн няма да се появи веднага след изборите на 2 октомври, но задълбочаващата се политическа криза, съчетана с тежка социално-икономическа, може да доведе до неговото създаване. Времето на месиите свърши, но може да дойде времето на месианските идеи, предупреди той.

Според него, отварянето на конституционния дебат е отваряне на кутията на Пандора. „Конституцията ни доказа, че не е преходна и реши много проблеми, включително ни вкара в ЕС и НАТО“, категоричен е Ганев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай