Пълен абсурд на изборите. Мъж не знае, че е в две листи

ЦИК в шок и ужас

Пълен абсурд на изборите. Мъж не знае, че е в две листи | StandartNews.com

Пълен абсурд на изборите. Мъж подаде сигнал, че е в две листи, без да е давал съгласието си за това.

Централната избирателна комисия обсъди куриозния случай в петък.Сигналът е от Димитър Стойчев Кралев, който твърди, че е станал кандидат за депутат, без да му е поискано съгласие. При това е издигнат в два изборни района – в Пловдив и София, разказа историята „Флагман”

Докладчик по казуса е зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Тя обясни, че на 16 март в Комисията е постъпил сигнал от г-н Кралев. Той бил внесен и в 4-о Районно управление на МВР-Пловдив, в Районна прокуратура-Пловдив и в Районна избирателна комисия-Пловдив.

„В сигнала г-н Кралев твърди, че е регистриран като кандидат за народен представител в Изборен район 16-и (Пловдив) от коалиция „Неутрална България“ и, действително, аз извърших проверка – той е регистриран като кандидат. Представил е и копие от личната си карта и от декларацията, която е представена при регистрацията в Районната избирателна комисия. Той твърди, че не е подписал тази декларация и всъщност прави искане към компетентните органи за съдействие, както и да бъде заличен от листата“, обясни Росица Матева.

Първоначално тя докладва случая пред колегите си от ЦИК „само за запознаване и сведение“, тъй като компетентни в случая били РИК-Пловдив, прокуратурата и МВР.

По-късно на заседанието обаче Матева отново повдигна проблема. Тя заяви, че е подготвила писмо до РИК-Пловдив да разгледа казуса незабавно, тъй като органът в града под тепетата не е бил свикван от 9 март.

„От проверката, която направих на интернет страницата на Районна избирателна комисия-Пловдив, установих, че сигналът е заведен в публичния регистър на жалбите и сигналите на РИК на 16 март. Като предмет на сигнала е посочен „злоупотреба с лични данни“. Няма свикано заседание на Районна избирателна комисия-Пловдив, която последно е заседавала на 9 март, поради което ви предлагам да изпратим писмо да укажем на Районната избирателна комисия незабавно да се събере на заседание, за да разгледа искането на Димитър Кралев да бъде заличен от листата на коалиция „Неутрална България“. И едновременно с това, тъй като изпращаме копие до подателя на сигнала, да го информираме, че той е регистриран и като кандидат за народен представител от същата коалиция в РИК-24 София“, поиска Росица Матева.

Предложението й бе гласувано от ЦИК единодушно.

Справка на „Флагман“ сочи, че Димитър Кралев е номиниран за кандидат-депутат като шести в листата на „Неутрална България“ в Пловдив и като 23-и - в София. До момента той не е заличен в нито една от двете листи.

Днес в 18 ч. е свикано заседание на РИК-Пловдив, която вероятно ще разгледа случая.

Коалицията „Неутрална България“ се състои от четири проруски партии - „Атака“, „Българска комунистическа партия“, „Партия на българските комунисти“ и „Русофили за възраждане на отечеството“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай