Остър предизборен сблъсък. Три партии нападнаха БСП

сСъбеседниците се опитваха да впечатлят избирателите си и се стигна до сериозен скандал

Остър предизборен сблъсък. Три партии нападнаха БСП | StandartNews.com

По-малко от две седмици преди изборите обещанията на представителите на различни партии у нас валят като из ведро. Поредното потвърждение за това е дебата по бТВ тази сутрин, в който прехвърчаха и искри, съобщава "Блиц".

Един срещу друг този път застанаха Иван Ченчев от БСП, Бонка Василева от „Демократична България“, Цончо Ганев от „Възраждане“ и Георги Самандов от „Български възход“. А надпреварата за предизборни обещания бе във вихъра си!

До толкова събеседниците се опитваха да впечатлят избирателите си, че се достигна до сериозен скандал. Повод за него бе въpрoс от т. нар. кръстосан огън, а главни действащи лица - представителите на БСП и "Възраждане".

Иван Ченчев попита Цончо Ганев защо по време на 47-то НС „Възраждане“ са гласували заедно с ГЕРБ и ДПС и не са осигурявали кворум. "Защо подкрепихте ратификацията на F-16", допълни той.

"Г-н Ченчев за трети път лъже в това студио. Когато си опозиционна партия и има вот на недоверие, гласуваш „против", обясни Ганев. "Ние като опозиционна партия гласуваме против. В този парламент не се е гласувало за нови самолети", заяви той.

Ченчев обаче го контрира и извади телефона си: "Ето оборване на лъжа. Показвам ви стенограма от гласуването 27 юли в 17:40 часа".

По-късно Цончо Ганев попита Георги Самандов дали от „Български възход“ смятат, че България е НАТО и НАТО е България.

„За да управляваш понякога трябва да носиш тежестта на непопулярните избори. Много е лесно отстрани да казваш кое е правилно и кое не е. Ние сме взели своя цивилизационен избор“, отговори той.

Георги Самандов попита Бонка Василева дали отново „Демократична България“ е готова отново да прекрачи „червените линии“, за да влезе в безпринципна коалиция с БСП и как реагират техните избиратели.

„Има една „червена линия“ и това се нарича реставриране на модела ГЕРБ-ДПС или нов реформаторски модел с по-силно европейски семейство“, каза тя.

Бонка Василева попита Иван Ченчев къде застава БСП спрямо конфликта Украйна-Русия. „Диалог, преговори, мир, Вярваме, че това може да бъде постигнато“, отговори той.

Събеседниците коментираха и газовите доставки за България:

„Нашата позиция е категорична и непроменима, тъй като искаме диверсификация, искаме най-добрата цена за България. Независимо от кой доставчик, тази цена трябва да е изгодна за българския национален интерес, за да могат гражданите да са сигурни, че зимата ще бъде топло“, заяви Иван Ченчев от БСП.

„Демократична България ясно даде да се разбере, че „Газпром“ се използва основно като политическо оръжие в ръцете на Путин. „Газпром“ едностранно прекратиха взаимоотношение с България. Не знам защо БСП продължава да се унижава и да дращи по вратата на „Газпром“, може би ще се гушнат с г-н Борисов и заедно ще драскат, за да отварят тази врата“, каза Бонка Василева от „Демократична България“.

Ченчев ѝ отговори, че БСП никога не може да чука на една и съща врата с Борисов.

Цончо Ганев от „Възраждане“ отрече твърдението „Газпром“ едностранно да са прекратили договора с България. „Без оправяне на отношенията с „Газпром“ и Русия сме обречени на енергийна криза“, добави той.

Георги Самандов от „Български възход“ заяви, че България трябва да гони собствения си интерес. „Забравяме едно основно оръжие, което имаме, а то е инфраструктурата. България захранва Гърция, Румъния, Сърбия, Унгария, Австрия през своята инфраструктура, която се държи от „Газпром“ до 2040 година. Трябва да искаме съдействието на ЕК за развалянето на тези договори и за преоценяването им“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай