Обрат преди финала! ГЕРБ отново първи, Левицата влиза

Горещи данни от Сова Харис

Обрат преди финала! ГЕРБ отново първи, Левицата влиза | StandartNews.com

Обрат на финалната праза за вота. ГЕРБ отново са първи, сочи проучване на СОВА ХАРИС, напарвено по поръчка на „ПИК” в периода 18-24 март 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.

ГЕРБ води с 1,3% пред ПП-ДБ, шест партии влизат в парламента, а една е на границата, показват данните.

 

Ако парламентарните избори са тази седмица, за коя партия или коалиция бихте гласували

Ако парламентарните избори са тази седмица, за коя партия или коалиция бихте гласували Източник: ПИК

„Когато доверието към дадена политическа сила надвишава степента на готовност да се гласува за нея, казваме, че тази партия има атмосфера, тоест има възможност да увеличава своята електорална подкрепа. В настоящото изследване регистрираме, че партиите, които получават най-високо доверие, са двете най-значими политически сили у нас: ГЕРБ (19,3%) и Продължаваме Промяната (17,5%). Трябва да отбележим обаче, че доверието почти съвпада с готовността да се гласува за тях. Атмосферата им се е свила до твърдото ядро от избиратели. Ако са налични политически субекти с близък профил, е възможно доверието да се прехвърля и от избиратели, за които първи избор е друга формация. Например сключването на предизборна коалиция между ПП и ДБ води до това гласоподаватели на едната формация да изразяват доверие и към другата. Когато прогнозираме изборния резултат, трябва да отчитаме и този ефект”, обясняват социолозите.

 

Според вас кой е най-сериозният пролем пред страната

Според вас кой е най-сериозният пролем пред страната Източник: ПИК

Резултатите от изследването показват, че партиите от второто ниво според електоралната подкрепа имат по-голяма възможност да привличат нови гласове.

Доверие, надвишаващо дела на гласуващите за тях, получават ДБ (14,5%), Български възход (13,9%) и Възраждане (13,0%). Ефект на преливане на доверие вероятно има и между БСП (11,8%) и "Левицата!" (9,6%). При ляво ориентираните формации също има потенциал за растеж. Доверието към ВМРО (7,8%) показва, че симпатизантите им още не са ги забравили, но че партията е изгубила актуалност в конкретната ситуация.

Коалиция "Заедно" (4,2%) се налага сред претенциозната градска среда, което е гаранция за положителна тенденция в бъдеще, но все още е неизвестна сред по-широките слоеве от населението. Рестартът на НДСВ (2,1%) засега е почти незабележим.

Резултатите от изследването показват, че не би трябвало да очакваме прилив на избиратели вследствие на предизборната кампания. 42,4% от всички гласоподаватели заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 2 април парламентарни избори. Това означава, че до урните се очаква да отидат между 2,7 и 2,8 млн. души.

 

Смятате ли, че изборите ще доведат до стабилно управление, което да ни преведе през кризата

Смятате ли, че изборите ще доведат до стабилно управление, което да ни преведе през кризата Източник: ПИК

Според направените заявления най-голяма подкрепа се очаква да получи коалицията ГЕРБ-СДС – 25,9% от действителните гласове. Следва я коалицията ПП-ДБ с близък резултат от 24,6%. Този резултат не достига сбора на подадените по отделно за двете партии гласове на последните парламентарни избори.

Очертава се оспорвана борба и за третото място между ДПС (12,8%) и Възраждане (12,6%). За БСП с 7,8% можем да заявим, че със сигурност ще влезе в следващия парламент, но на неуютното за доскоро водеща формация пето място. Регистрираните резултати показват, че "Левицата!" (4,1%) е на път да прескочи изборната бариера. Съвсем близо до тази възможност е и "Български възход" (3,9%). Засега тенденцията и на двете формации се очертава като положителна.

Според изследването не така стоят нещата с "Има такъв народ" (2,9%). Дали поради непокрити очаквания, или заради отделянето на водещи експерти от тази партия в нов политически субект, трендът при тях е в негативна посока. Вероятно за сметка на това коалиция "Заедно" отбелязва присъствие, което макар и да е далече от бариерата за влизане в парламента, получава доверие, което надхвърля 4-те процента, обясняват още от СОВА ХАРИС.

---------

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от СОВА ХАРИС в периода 18-24 март 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на «ПИК БРОУДКАСТИНГ» АД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай