Ново проучване потвърждава преднината на ПП-ДБ пред ГЕРБ

В първата седмица на кампанията паритетът между първите две формации се запазва

Ново проучване потвърждава преднината на ПП-ДБ пред ГЕРБ | StandartNews.com

Сигурно участие в следващото Народно събрание за пет формации, но победителят остава неясен. Три партии остават под парламентарната бариера, но са с подкрепа от над 3%. Това показва изследване на социологическа агенция „Тренд”, направено по поръчка на „24 часа", посветено на електоралните нагласи на българите.

Изследването е реализирано в периода между 6 и 12 март 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 души на възраст 18+.

В първата седмица на предизборната кампания паритетът между първите две формации се запазва. Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26.5%) разполага с преднина от 0.9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25.6%). ДПС удържа третата позиция с 13.6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12.9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7.5%.

Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“. Новата лява коалиция разполага с 3.5% сред гласуващите. 3.6% пък заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори за „Български възход“, а 3.1% за „Има такъв народ“. 5.1% посочват „не подкрепям никого“. Резултат от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април. Очакваната избирателна активност според данните от изследването ще бъде между 2 милиона и 500 хиляди и 2 милиона и 700 хиляди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай