Напрежение. Лорер отвърна на Дончев за кризите

Предизборната кампания вече е в ход

Напрежение. Лорер отвърна на Дончев за кризите | StandartNews.com

Предизборната кампания вече е в ход. В словесна битка в ефира на bTV влязоха Томислав Дончев от ГЕРБ, Даниел Лорер от „Продължаваме промяната“ (ПП) и Георги Свиленски от БСП.

Томислав Дончев обяви, че ГЕРБ са готови да се върнат в управлението, стига народът да го реши.

„Като кондиция, персонален състав и експертиза ние винаги сме готови да служим както е необходимо“, каза Дончев.

„Даваме ясна заявка – това са избори между старото и новото. Ако ГЕРБ са готови да се върнат в кондиция, за нас е важно моделът от последните 12 години да бъде прекратен“, заяви Даниел Лорер.

„От БСП се явяваме на изборите със заявката да продължим социалната политика“, каза Георги Свиленски.

„Половината от причините за икономическата и енергийната кризи са вносни, а другата половина – домашно производство“, каза Томислав Дончев. По думите му правителството в своята неопитност е довело по-сериозно задълбочаване на кризите.

„Домашните ни причини са заради невъзможността 12 години ГЕРБ да осигури алтернативен източник на газ за България. Ние успяхме да намерим алтернативи“, каза Даниел Лорер в отговор.

„Избирателите искат сигурни доставки на ниски цени, ние сме за това. Това означава разговори и с „Газпром“, и с всички други възможни доставчици“, заяви Георги Свиленски.

Относно проблемите с „Газпром“ и различията между коалиционните партньори, Лорер коментира, че по-важен фактор е наличието или отсъствието на газ. „Основен проблем на „Газпром“ е, че могат да прекъснат доставките когато си поискат“, каза Даниел Лорер.

Според Томислав Дончев доставките на газ не трябва да бъдат базирани на политически емоции, а единственото решение е свободната конкуренция.

„Нека има по-малко идеологизиране на този проблем. Хората чак ниска цена и сигурна доставка“, каза Свиленски.

Според Томислав Дончев се задава криза с публичните финанси, но Лорер отрече.

„Последните 12 г. ГЕРБ превърнаха държавните компании в техни посредници“, каза бившият министър на ПП. Свиленски на свой ред определи това като внушения с цел да се преразгледат социалните постижения на правителството.

„Това, което виждаме като прогнози от институциите за края на годината е много различно от заложените параметри. Въпросът е да не говорим за постоянно актуализиране на дълга“, каза Томислав Дончев.

Лорер попита Свиленски дали БСП би управлявала с ГЕРБ при някакви обстоятелства.

„Тази коалиция е невъзможна от самото начало. Между нас и ГЕРБ този разговор е безсмислен“, отговори Свиленски.

Той пък се обърна към Томислав Дончев с въпрос каква е била цената на негласната коалицията с „Възраждане“, ДПС и „Има такъв народ“, за да бъде свалено правителството.

„Има управляваща коалиция, има и опозиция. Партиите в опозиция могат да се борят с различни цели, но имат и обща цел“, каза Дончев и отрече ГЕРБ да имат бъдещи планове за коалиране с „Възраждане“.

Дончев попита Лорер кой е отговорен за кризата с публичните финанси. Бившият министър на ПП отговори, че такава няма и гражданите трябва да бъдат подпомогнати да преодолеят истинските кризи, породени от войната в Украйна.

На финала Дончев поиска кампанията да премине без рециклиране на стари опорни точки и да бъде преодолян партийният егоизъм, Лорер призова България да се промени, а Свиленски се обяви за социална и сигурна държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай