На финала. Политолог издаде тайните на ГЕРБ и ПП

Каза на какво разчитат в последния момент

На финала. Политолог издаде тайните на ГЕРБ и ПП | StandartNews.com

ГЕРБ и ПП играят “като по учебник”. Така коментира предизборната кампания на двете партии политологът Първан Симеонов. “Резултатите, които сега се виждат в последното изследване, са няколко тенденции. Първо - като че ли ГЕРБ остава начело. Трудно може да се говори за спад на ПП. Сега ще се види дали ще направят това, което направиха на предходните избори”, коментира Симеонов в студиото на “Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той определи кампанията на “Продължаваме Промяната” като “поколенска”. “Техният апел е към младите хора. Те се опитват да върнат дебата от 2020 г.”, смята политологът. “Тук ГЕРБ също са в изгодна позиция, защото на фона на цените и войната изглежда демоде. Освен това ГЕРБ казва “Вие сте млади, но пък ние сме опитни”. Ще видим на кого ще му излезе правилна сметката”, допълни още Симеонов.

Моментната снимка поставя именно ГЕРБ на първо място, а ПП на второ. “При по-висока избирателна активност обикновено печелят формациите, които разчитат на по-мобилен вот, като ПП и ДБ, или протестните формации като “Възраждане”.

При по-ниска активност печелят тези, които имат твърда подкрепа, защото тя натежава - ГЕРБ, ДПС, БСП”, обясни политологът, но подчерта, че в важен и вотът. “Много важно е дали ще се гласува пропорционално. Може да се окаже, че някои електорати са посърнали, а други са много мобилизирани”, поясни Симеонов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай