Младен Маринов: Тези, които ни хвърлиха в спирала от избори, се подготвят за нов вот

Хората искат "твърда ръка" в борбата с нелегалната миграция

Младен Маринов: Тези, които ни хвърлиха в спирала от избори, се подготвят за нов вот | StandartNews.com
  • Спряхме комисионерите, литър бензин и дизел вече струват с около 1 лев по-евтино
  • Всички наши усилия ще бъдат насочени към съставянето на редовен кабинет
  • Бойко Рашков превърна МВР в бухалка срещу политическия опонент
  • Хората искат "твърда ръка" в борбата с нелегалната миграция
  • Държавният департамент на САЩ също обяви за незаконен ареста на Борисов от Бойко Рашков и Кирил Петков, казва Младен Маринов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

 

- Г-н Маринов, отивате на избори за пети път през последните 2 години. Не е ли малко много?

- Дали е много? Честният ми отговор е: Да, много е. При обиколките ми из Софийска област, които не съм спирал и през времето, в което бях народен представител, виждам и чувам, че хората са изморени от тази спирала на избори. Дори и да не го казват, си личи по израженията на техните лица.

Но тези, които хвърлиха страната в тежка политическа криза и нестабилност през последните 2 години, не мислят така. Те се подготвят и открито призоваваха още преди началото на сегашната кампания за поне още едни парламентарни избори през тази година. Заедно с местния вот през октомври.

И аз, и политическата сила, която представлявам - ГЕРБ, сме категорични, че е крайно време да спрем това безумие, да спрем спиралата от безсмислени предсрочни избори и да си върнем отново стабилната държавност с управлението на редовно правителство. За да бъде България стабилна отново, какъвто е и предизборният слоган на ГЕРБ.

- В тази ситуация на повтарящи се през няколко месеца кампании какво се случва с предизборните обещания? Успявате ли да изпълнявате някои от тях или те просто остават за следващата кампания?

- Хилядите жители на Софийска област, с които се срещам, вече добре знаят, че съм пестелив на обещания. Особено на тези преди избори, които популистите-шарлатани раздават на килограм. И, когато поемам ангажименти, ги изпълнявам...

- ...например?

- В кампанията през есента на миналата година, обещах, че ако предотвратим връщането на шарлатаните в изпълнителната власт, то цената на горивата ще падне с около лев. Това е прословутото левче, за което говореха и нашият лидер Бойко Борисов, и колегата Делян Добрев. С подкрепата на всички българи през 2022 г. спряхме комисионерите и в резултат литър бензин и дизел вече струват с около 1 лев по-евтино. Започна плавно намаляване на цената на природния газ, а благодарение на нашите законодателни мерки токът за битовите потребители не поскъпна. Така блокирахме двойно и тройно увеличение на цената на отоплението през зимата, което можеше да има фатални последици за всички нас при все още вихрещата се инфлация на основните стоки и услуги.

За всички жители на Софийска област един от най-сериозните проблеми в края на миналата есен бе сериозното поскъпване на дървата и пелетите за отопление. Парламентарната група на ГЕРБ - СДС в последното Народно събрание внесе и осигури приемането на такива законодателни промени, насочени срещу спекулантите от дървената мафия, които наесен ще позволят на жителите на Софийска област, както и на всички българи, да купуват дърва и пелети на поносими цени. И да не бъдат зависими от терора на спекулантите и на дървената мафия.

И накрая, но не на последно място - поемах ангажимент в рамките на три кампании, че ще върнем демокрацията в България и хората от Софийска област отново ще имате възможност сами да избират как да гласуват - с хартиена бюлетина или с машини, които заради сериозните съмнения в изборни манипулации с флашките, неслучайно бяха наречени "мадуровки". Е, върнахме това демократично право и на 2 април всички българи вече сами ще решават как да гласуват. Аз лично нямам доверие на "мадуровките" и ще гласувам с хартиена бюлетина. С номер 2, разбира се.

- А какво обещавате в сегашната кампания? Управленска коалиция и редовно правителство след 2 април или ....

- В тази кампания страховете на хората, с които се срещам, са свързани с чудовищната инфлация и гонките на мигранти из пътищата на цялата област. Знам също, че искат редовно правителство, което да овладее тези кошмарни проблеми и да върне сигурността във всекидневието им. Затова обещавам, че всички наши усилия в следващия парламент ще бъдат насочени в тази посока - да съставим работещ кабинет и да спрем спиралата от безсмислени избори. Нашите кандидати за министри ще предложат ясни и конкретни мерки, с които да сложат край на поскъпването на живота ни и да върнат сигурността по границите и във вътрешността на страната.

- Вие сам споменахте гонките на мигранти. Като полицай, който е преминал през цялата професионална стълба в МВР и е стигнал до най-високата политическа позиция там - тази на министър, можете ли да ни кажете защо се стигна дотук? И тази седмица имаше гонка със смъртен случай, която завърши в Алдомировското блато край Сливница.

- Да, за съжаление, отново из пътищата на Софийска област се стигна до гонка с полицейски патрул, след като българската граница буквално е "на решето". Виновникът е ясен - лицето Бойко Рашков и неговото управление на МВР, което превърна министерството в бухалка срещу политическия опонент и доведе до пълен разпад на системата за сигурност по границата и във вътрешността на страната. Многократно съм предупреждавал през последните 2 години, че МВР е в тежък разпад в резултат на войната, която Рашков разпали с останалите правоприлагащи институции и най-вече с българската прокуратура. След май 2021 г. политическото ръководство на МВР се занимаваше само с две неща - с политически чистки на доказаните професионалисти от полицията и службите и с брутални репресии срещу политическите опоненти. По време на предизборните кампании кметовете, общинските съветници, редовите членове и симпатизантите на ГЕРБ буквално бяха мачкани по разпореждане на политическото ръководство на МВР. Кулминация на тези репресии беше незаконният арест на лидера ни Бойко Борисов, на Влади Горанов и Севи Арнаудова. А поредното доказателство, че става дума за изпълнението на тежка политическа поръчка срещу опозицията е от началото на седмицата, когато арестът на Борисов от Бойко Рашков и Кирил Петков бе обявен за незаконен и от Държавния департамент на САЩ. Тези арести са и основание за сериозни критики срещу България от американските ни партньори. Критики, които включват още липсата на каквато и да е борба с корупцията, докато Рашков е управлявал МВР. Освен това имаме сериозен ръст на битовата престъпност, телефонните измамници отново тормозят възрастните хора и, на практика, не се води никаква борба с наркотрафика и организираната престъпност.

- Няма ли "светлина в тунела" по отношение на справяне с бежанската вълна, която ни залива?

- При обиколките ми в Софийска област хората от общини като Сливница, Драгоман, Ихтиман и Годеч, които са на пътя на каналджиите, определено настояват за "твърда ръка" или "твърд подход" към борбата с незаконната миграция и трафикантите. Жителите на пограничните райони пък се самоорганизират в дружинки, за да охраняват живота и собствеността си от набезите на незаконните мигранти. В много населени места от Софийска област мои приятели и бивши колеги от МВР често сами залавят мигранти. Като баретата Иван Янкулов в Ихтиман. Или като кмета на Вакарел Ангел Павлов. Полицаите наистина изнемогват, а вместо тях се налага кметове като Радо Асенов от Годеч да преследват мигрантите. Просто, защото в Годеч - една гранична община, вече няма районно полицейско управление. Рашков го закри и прехвърли цялата работа на управлението в Костинброд, което, разбира се, няма как само да се справи в тази ситуация. И това беше "мотивирано" с някакви измислени "математически модели". Така некадърното и некомпетентно управление на МВР се превърна в риск за националната сигурност на страната. Още през миналата година, за нас, експертите в сферата на сигурността бе ясно, че разпадът на държавността е най-видим в провала на МВР да се справи с миграционната вълна. Нещо, за което предупреждавахме Бойко Рашков от първия му ден в министерството, когато му оставихме нулев миграционен натиск. Затова днес ситуацията е кошмарна - инцидентът в Алдомировското блато, трагедията в Локорско и т.н. Всеки ден са залавяни по-големи или по-малки групи от мигранти във вътрешността на страната. Този престъпен бизнес се разпространява в българското общество като пандемия, за да стигнем наскоро и до случай на бременна жена-лекар, която превозва незаконни мигранти. За съжаление, вече и трима български полицаи загинаха, докато изпълняваха служебния си дълг в операции срещу незаконните мигранти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай