Мая Манолова разпердушини Промяната

Наследството от Четворната коалиция е 60% по-скъпо парно и вода

Мая Манолова разпердушини Промяната | StandartNews.com
  • Наследството от Четворната коалиция е 60% по-скъпо парно и вода, 5 пъти по-скъп газ и метан, 1 лев над цените на бензин и дизел

Лидерът на Изправи се България бе гост в студиото на БНТ тази сутрин с водещ Георги Любенов. В разговора Манолова подчерта ролята на кампанията „Не плащай“, която определи като натиск и предупреждение от хората към управляващите за невъзможността да се плащат свръхповишените битови сметки. „Искаме да наложим волята на народа върху тази на некадърните политици“ – каза още тя.

Преди дни Изправи се България организираха и проведоха протестна акция пред Топлофикация София като изгориха ритуално десетки фактури с начислено 20% ДДС вместо 9% данък. От формацията отчитат факта, че в резултат на тези действия КЕВР се принуди да разпореди на Топлофикация София да определи дата, в която преизчислените сметки ще бъдат коригирани и тази дата вече е насрочена за 19 септември. Манолова призова също за осигуряване на период от още 45 дни, в които да не се начисляват лихви на гражданите и отчете като огромна вината на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която заедно със Столичния общински съвет са позволили това да се случи.

Изправи се България са на мнение, че е недопустим грабежът в закупуване на газ през посредник с 30% по-скъп. Вината изцяло е в управлението на Четворната коалиция и това се доказва от факта, че редица европейски държави, а и съседните на България, продължиха да купуват директно от Газпром, само България плаща през посредника „Винтерсхал“ с 30% отгоре. „Заради правителството на Кирил Петков щетата за България възлиза на 580 млн. лева“ – каза Манолова.

Въз основа на представената по-рано през седмицата от Манова фактура на Газпром към Булгаргаз, тя е на мнение, че все още има възможност за преговори. Важно, по думите й, е да се разсрочат количествата на доставките, така че българите да изкарат спокойно зимните месеци.

„Кирил Петков и Асен Василев предадоха хората от площада. Наследството от тяхното управление е 60% по-скъпи парно и вода, 1 лев спекулативно върху цената на бензина и дизела, 5 пъти по-скъпи газ и метан“ – така лидерът на Изправи се България определи разочарованието си от управлението на Четворната коалиция. „В България кризата се плаща от редовия българин“.

Мая Манолова представи спасителния план на формацията, който е изцяло насочен към наболелите проблеми в страната ни, а именно , внасяне на Закон за извънредната ситуация в енергийния и водния сектор – поемане от държавата на цялото увеличение върху сметките за всички енергийно бедни, както и въвеждане на понятието енергийно беден. Въз основа на редица европейски критерии всички, чийто разходи за енергийни сметки надхвърлят 10% от доходите на домакинствата, се определят като енергийно бедни. Спешна мярка в плана на формацията е и таван на цената на бензина и дизела – с 1 лев надолу – 2.50 лева за литър; таван на цените на хранителни продукти от малката потребителска кошница; повишаване на доходите – достигане на минимална работна заплата от 1260 лв. , колкото са необходими за издръжка на живот и преизчисление на пенсиите. Друг важен приоритет от плана за спасение на Изправи се България е „стоп на дълговото робство“. Това е кауза на Манолова още от времето, когато бе омбудсман. „Нужно е законодателство, което да защити хората“ – закон за свръхправомощията на банките, за бързите кредити, частните съдебни изпълнители, колекторите и др. Важна задача е и темата за данъчното облагане – от формацията планират задължително необлагаем минимум и въвеждане на данък богатство.

В заключение Мая Манолова изрази убеденост, че Европа ясно завива наляво и че трябва да се спре опита на десните партии да вкарат държавата ни във война, да надупчат житницата ни за добив на газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай