Петък,

Коя е партията, за която гласуваха мъжете?

От: Стандарт -
2809
Коя е партията, за която гласуваха мъжете?
A
A
A

Какъв е демографският профил на избирателите на вчерашните избори? Това коментира социологът от "Галъп интернешънъл болкан" Яница Петкова. 

По-младежки профил има "Демократична България". ДПС също има по-младежки вот, това прави впечатление и при "Възраждане", съотносимо към вота на ПП-ДБ.

ИТН също запазва своя младежки облик - почти 1/3 от гласовете за тях са мблади хора, отбеляза социологът.

Възрастните хора гласуват основно за БСП. Така очакваният спад в подкрепата за тази партия не се реализира, тя повтори резултата си и го запази, макар и нисък, посочи Петкова.

2/3 от техния електорат е над 60-годишна възраст, допълни тя.

Изводът: БСП се запазва като водеща партия сред избирателите в пенсионна възраст. Аналог може да се търси при Левицата, като една четвърт от респондентите са над 60 години, информира БНР.

Партии като "Възраждане" имат преимуществено мъжки вот. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече жени, отколкото мъже, но това се дължи най-вече на възрастта на респондентите, очерта друг аспект на изборните резултати Яница Петкова.

В столицата водеща е коалицията ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС изостават. Съюзът ПП-ДБ ще е стабилен до местните избори, за да се опитат да се възползват от това предимство, смята социологът от "Галъп".

В областните центрове конкуренцията между първите две коалиции е много по-отчетлива.

"И "Възраждане" имат своите поддръжници в областните градове, и БСП."

Спрямо образователния статус - повече висшисти са гласували за ПП-ДБ, 65% от техните гласоподаватели. При ГЕРБ-СДС дяловете на хората с висше и средно образование са разпределени почти поравно.

При Левицата прави впечатление, че 2/3 от гласоподавателите са с висше образование.

Дами, разочаровани от един лидер, изненадаха с вота си

 

 


Всички новини от категория Избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com