Костадинов: Многократно предлагахме мерки за справяне с кризите

Ето позицията на "Възраждане" за инфлацията

Костадинов: Многократно предлагахме мерки за справяне с кризите | StandartNews.com

Вчера по БНТ се проведе „Панорама“, в която участваха всички парламентарно представени партии от 47-то Народно събрание. Беше засегната и темата за инфлацията.

„Нека да кажем, че всъщност цялата тази ситуация, която в момента поощрява инфлационната спирала в България, не е толкова благодарение на някакви обективни фактори, а благодарение на субективни причини. В нашата страна или не се вземаха правилните решения, или се правеше всичко необходимо, за да може да се изостри кризата. На първо място, не трябва да забравяме, че до голяма степен инфлацията беше поощрена от санкциите, които България реши да наложи заедно с всички останали държави-членки на Европейския съюз на Русия. Оттам насетне – с предизвиканата от престъпните действия на българското правителство газова криза. Тя и в момента не е разрешена, макар че частично до някаква степен се правят  опити да се предприемат ходове.“, каза Костадинов.

Той припомни, че от „Възраждане“ многократно са предлагали мерки за справяне с кризите. Част от тези мерки в последствие са приети частично, но при силна съпротива от страна на финансовото министерство.

Припомняме, че краткосрочните и средносрочни стратегии на „Възраждане“ за нормализиране на ситуацията в страната са:

Нормализиране на отношенията с Русия и подновяване на преговорите с „Газпром“, за да могат да бъдат осигурени дългосрочни доставки на газ за България и то при възможно най-изгодни условия. Можем да се стремим към договарянето на  нов 10-годишен договор, за да можем да получим възможно най-добрите условия. Едно от важните неща при един такъв договор  е да се опитаме да договорим максимално фиксирана цена на газа. Тоест ценовият компонент, който е част от ценообразуването и зависи от цената на газа на свободните пазари, да бъде възможно най-малък.

По отношение на електроенергията „Възраждане“ смята, че трябва България да упражни натиск върху Европейската комисия и  Европейския съюз и ясно да заяви, че ние към днешна дата нямаме възможност нашият бизнес да купува електроенергията си от свободния пазар. До преди това цените бяха няколко пъти по-ниски, когато принципът беше с дългосрочните договори. В момента реално бизнесът е задължен да купува електроенергия на 3-4 пъти по-високи цени.

България като най-бедната държава в Европейския съюз, би следвало да можем да разглеждаме това като форсмажорно обстоятелство и да заявим ясно, че тази директива няма как да бъде изпълнявана от нас и то за неопределен период от време, докато държавата ни  не успее да се стабилизира, защото  ние като народ не можем да оцелеем, не можем да преминем през този период на инфлация и кризи.

Друга мярка е премахването на ДДС-то на лекарствата и храните от първа необходимост, както на тока и водата за битовите потребители.

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай