Костадин Костадинов: Ситият роб е най-големият враг на свободния народ

Ще работим за самостоятелно управление на "Възраждане" с наш мандат

Костадин Костадинов: Ситият роб е най-големият враг на свободния народ | StandartNews.com
  • Ще работим за самостоятелно управление на "Възраждане" с наш мандат
  • Ние постепенно връщаме доверието на българите в политическата система
  • Целта ни е двукратно да увеличим резултата си
  • Най-големият проблем е отчуждението на българите. Те не желаят да поемат отговорност за съдбата си
  • Пак ще внесем закон за контрол на главния прокурор, въпреки саботажа на ПП и ДБ, казва лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в специално интервю за вестник СТНАДАРТ

 

- Г-н Костадинов, днес България отново влиза в предизборна кампания - пета за две години. Има ли тази политическа криза аналог в историята ни и как страната може да излезе от нея?

- Има аналог, разбира се, и то не един, а няколко. Случвало се е и преди в бурната ни политическа история, особено преди 1944 година. Винаги страната ни е излизала от такива кризи, особено когато обществото ни се е обръщало към една реална политическа алтернатива, която успява да замести всички оставащи, съществуващи до онзи момент политически партии на хоризонта.

- Каква цел си поставя "Възраждане" за вота на 2 април?

- Целта на "Възраждане" винаги е била да е първостепенна политическа сила и да се утвърди като основен политически фактор в страната. Това в момента се случва и целта, която сме си поставили на изборите на 2 април, е да разширим още повече позициите на "Възраждане" и да се борим, както предишния път, двукратно да увеличим нашия резултат.

- Какво ще отчетете пред избирателите - какво постигна "Възраждане" в 48-то НС?

- Много неща постигнахме, можеше и още повече, но с 27 депутати толкова. Най-важното, което постигнахме, е, че успяхме да се преборим за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и ще продължим да се борим за запазване на въглищните централи. Зад тази наша идея застанаха абсолютно всички политически партии. Второто, което успяхме да направим, отново всички политически партии да подкрепят декларацията на "Възраждане" за антибългарската истерия в нашата съседка Македония.

Тези два безпрецедентни в новата ни история примера за обединяване на партиите ни около една или няколко национални каузи показва, че "Възраждане" тепърва ще става все по-силна и обединителна партия.

- Социолозите отсега прогнозират ниска избирателна активност. Последното проучване на "Алфа Рисърч" прогнозира, че едва 39 на сто от българите заявяват готовност да гласуват. Какъв знак е това? 

- Същият, като предишния път, когато на изборите на 2 октомври отидоха да гласуват точно 39%. Нищо не се е променило и е ясен знак за това, че голяма част от българите не приемат българската държава за своя, че са се отчуждили от нея и не желаят да поемат отговорност за своята съдба - това е и най-сериозният проблем, защото, ако ние не успеем да ангажираме българите с това да управляват сами своя собствен живот, някой друг ще го прави, някой друг ще управлява и този някой друг ще е отвън. Затова винаги сме казвали, че нашият основен противник не са нашите политически опоненти, макар и на практика да нямаме такива, нито чуждите посолства, защото и с тях можем да се справим. Най-големият ни противник са апатията, нихилизмът и неверието, противник ни е всеки, който не вярва в себе си, в бъдещето си и в това, че България има бъдеще и който доброволно се отказва от своята свобода. На тези избори призоваваме българите да изберат свободата, защото няма по-голям враг на един свободен народ, на една свободна държава от сития роб.

- Голямото предизвикателство пред всички партии е ще може ли да бъде съставено стабилно управление. Винаги сте казвал, че "Възраждане" ще участва в кабинет само със свой мандат. Готова ли е партията да направи компромис от тази позиция и при какви условия?

- Не. Ние водим разговор с всички политически сили и теоретично бихме могли да съставим кабинет, който не е с наш мандат, но спазва нашата програма, само че няма друга партия в държавата, която да защитава българския национален интерес, освен "Възраждане". И това нещо се видя през краткия живот на 48-ото Народно събрание, видяхме го и през по-дългия живот на 47-ото Народно събрание. На практика България е окупирана държава в момента. Ние няма как да работим с хора, които сътрудничат на окупаторите, с хора, които унищожават българската политическа независимост, хора, които унищожиха икономическата, отбранителната, хранителната ни независимост и хората, които искат да унищожат последната останала независимост на България - финансовата независимост, като ликвидират българския лев. Ще работим за самостоятелно управление на "Възраждане" с мандат на "Възраждане".

- С кои партии "Възраждане" би си партнирала в 49-ия парламент и по кои въпроси?

- Опитахме се да направим това в 48-ото Народно събрание с партиите, които бяха там. Като махнем една от тях - "Български възход", която няма да влезе в парламента, всички останали ще присъстват вътре и на практика няма смисъл да гадаем какво точно ще се случи, защото това, което се случи в 48-ото Народно събрание, ще се случи и в 49-ото. Ще видим как отново ГЕРБ, ПП и така наречената Демократична България, която за мен е Доносническа България, БСП и ДПС ще продължават да защитават чужди национални интереси. Как някой може да си представи, че ние ще си партнираме с тях?!

- "Продължаваме промяната" - "Демократична България отсега обявиха, че ако са първи, ще предложат кабинет на малцинството. Възможен ли е такъв тип управление в момента?

- Не, категорично не е възможно.

- Появиха се още нови политически играчи. "Левицата" ще отнеме ли гласове на БСП?

- Да, ще отнеме. Но на БСП най-много гласове ще отнеме самото БСП, заради безумната си политика, която ясно показва на избирателите, че тази партия, за която те гласуват, няма нищо общо с ценностите и идеалите на хората, които са я създали. От тази гледна точка големият удар на БСП нанасят не бивши социалисти, които сега са се оформили в някаква шарена коалиция, наречена "Левицата", а най-големия удар нанасят ръководителите на тази партия и това няма как да спре, защото не само БСП, но и всички други политически партии представляват един подменен вот. Подменен, защото аз се съмнявам да има здравомислещ българин, който да гласува за партия, която продава българските национални интереси - няма такива, дори и сред избирателите на Доносническа България, убеден съм в това. Затова България прави нещо, което не се е случвало в последните 30 години и се нарича "тиха електорална революция". Ние постепенно връщаме доверието на българите в политическата система и в това, че може да има политици, които да казват това, което мислят, и най-вече да правят това, което казват.

- "Възраждане" прави референдум за еврото. Докъде сте със събирането на подписите и как ще коментирате решението на финансовото министерство да отложи датата 1 януари за приемане на европейската валута?

- Всяка сряда правим засечка на събраните от нас подписи. Към 2 март те са 344 000, имаме още 7 седмици до крайния срок и съм убеден, че ще успеем да съберем между 500 и 600 хиляди подписа, които да внесем в Народното събрание. Що се отнася до решението на финансовото министерство, естествено то беше обусловено от огромния успех, който подписката на "Възраждане" жъне сред българските граждани. Това решение беше замаскирано с основанието, че видите ли в България инфлацията била голяма, но истината е, че голямата инфлация в Хърватия не ги спря от приемането на еврото там, където инфлацията беше два пъти по-голяма от критериите на Маастрихския договор. Въпреки всичко еврото там беше въведено, защото еврото е политически проект и цели да унищожи финансовата независимост на всички държави в ЕС. От тази гледна точка, ако не беше нашата подписка, това отлагане нямаше да се случи. Ние не сме успокоени след тази наша малка победа, защото желанието на българските компрадори да унищожат финансовата ни независимост не се е изпарило. В момента правителството говори за нова дата - 1 юли 2024 или 1 януари 2025 г., така че борбата на "Възраждане" продължава. Ние ще съберем необходимия брой подписи, ще ги внесем в НС, ще има референдум и ще го спечелим - българският лев ще бъде запазен и еврото няма да влезе в България. Ако някой си мисли, че ще направи това, въпреки желанието на българските граждани, ще вкара страната в гражданска война, мисля, че никой не желае такова нещо.

- Кои са първите закони, които партията Ви ще внесе в 49-ото НС?

- Същите, които внесохме и в 47-ото и 48-ото НС, но не се разгледаха от останалите партии, защото, както много пъти съм казвал, предложените от нас закони защитават българския национален интерес. Имаме и няколко приети законопроекта - гордеем се със Закона за съдебната власт, в който заложихме един изключително ефикасен механизъм за контрол над главния прокурор. На второ четене беше саботиран от ПП и ДБ, но ние отново ще го внесем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай