Калоян Станчев: Спешната задача е сигурността за утрешния ден

Спортът трябва да е приоритет

Калоян Станчев: Спешната задача е сигурността за утрешния ден | StandartNews.com

Калоян Станчев е роден и живее в София. Председател на Федерацията по автомобилизъм в България. Магистър по финанси от ЮЗУ "Неофит Рилски", Благоевград. Водач на листата на ПП "Български възход" в 24 МИР София. Семеен с 3 деца.

 

  • Ще спрем войната по пътищата с адекватни закони, контрол и непримиримост към нарушителите
  • Спортът трябва да е приоритет
  • Активните граждани трябва да поемем отговорност за съдбата на собствената ни нация и държава
  • Българите са смели, горди, разумни хора. Гласуват със сърце и надежда за добър живот
  • Най-важното е да съставим кабинет, водени от националните интереси, казва Калоян Станчев от "Български възход" в специално интерю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Станчев, водач сте на листата на "Български възход" в 24-ти избирателен район в София. Изправяте се срещу политици с дългогодишен стаж като Тома Биков, Христо Иванов и Татяна Дончева. Коя е Вашата печеливша карта в това състезание?

- Като бивш спортист, аз обичам предизвикателствата. Спортът ме е научил, че най-добри резултати се постигат, когато имаш силна конкуренция. За това приех предизвикателството да съм водач на листата на ПП "Български възход" точно във един от най-силните избирателни райони в страната. 

Ние от ПП "Български възход" от самото начало заявяваме, че страната ни се нуждае от нова перспектива, от нов модел на политическа комуникация и взаимодействие, от постигане на широко обществено съгласие по ключови национални приоритети и цели. Печелившата карта не само за ПП "Български възход", а и за страната е обединението пред общите ни национални интереси. "Съединението прави силата" - това го пише и на сградата на Народното събрание, слоган чието значение в последно време позабравихме.

- Защо решихте да се включите в предизборното рали?

- Моят спортен опит започна от дисциплината драг рейсинг. В нея се изисква максимална концентрация от пилот, екип и отлично подготвена машина, за да може да стигнеш първи на финала. В автомобилния спорт има много дисциплини, всяка от тях има своята индивидуалност. Спортистите и публиката по един или друг начин се асоциират с избраната любима дисциплина. Всяка една е важна за нашият спорт! Същото е и в живота - всяка сфера в общественият ни живот е важна и не трябва да се подценява. Надявам се, че ще постигнем този баланс за в бъдеще.

- Досега не сте бил изкушаван от политиката. Защо избрахте "Български възход"?

- Както казах и преди, страната ни се нуждае от нова перспектива в политическия ни живот. Осъзнах, че активните граждани, какъвто съм и аз, трябва да поемем отговорност за съдбата на собствената ни нация и държава.

- Коя е Вашата лична кауза, за която ще се борите в следващото народно събрание?

- Моят най-голям опит е в сферата на спорта и младежта. Всяка кауза в тези области е важна и трябва да и бъде обърнато подобаващо внимание.

Безопасността на движението по пътищата също е мой приоритет.

Друга тема, която превърнах в лична кауза, са проблемите и нуждите на хората с увреждания в България. Те заслужават достоен живот, достъпна среда, право на труд и адекватно здравеопазване, условия за спорт и културен живот. Още от първия ми ден като народен представител, ще се боря за ратифициране на факултативния протокол към Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН и за Законодателни промени за гарантиране на граждански права на хората с увреждания. Ще работя, за да превърна тези хора във "видими" за обществото и политиците.

- Какви поправки трябва да бъдат направени в закона за движение по пътищата? Или имаме нужда от съвсем нов закон?

- Важно е да се анализира подходът. И най-добрият закон, ако не се прилага добре или правилно, не е добър закон. Същото важи и ако не са отразени в нормативния акт съвременните тенденции и проблеми. Трябва анализ в кратки срокове, да се вземе и опитът, който имат другите държави и международни организации, за да имаме добър и най-вече правилно прилаган от контролните органи закон.

- Как бихме могли да спрем войната по пътищата?

- Адекватна нормативна уредба и контрол, подобряване на пътната инфраструктура, създаване на условия за изграждане на полигони за безопасност, автомобилен и мото-спорт, нетърпимост на обществото към нарушителите, превенция, прилагана през всички обществени организации и институции, в т.ч. и автомобилните, мотоциклетните и картинг клубове у нас.

- Според Вас, като председател на спортна федерация, от какво се нуждае спортът у нас? Какви законови промени бихте подкрепили?

- Спортът трябва да бъде приоритет! Той ни учи и възпитава много добродетели, които имат изключително значение в живота ни, като общество. Нека не забравяме и неговата роля в здравето и физическата дееспособност на хората. Бих подкрепил всяка законова инициатива, ако тя бъде насочена към подобряване условията за практикуване на спорт и физическа активност, без значение дали става дума за масов, детско-юношески спорт или спорт за високи постижения. Развитието на спорта според мен е огледало за просперитета на нацията ни.

- За кампанията за предстоящите избори партия "Български възход" е избрала слогана "С разум за България". Разумен ли е българинът? Разумно ли шофира? Разумно ли гласува?

- Българите са смели, горди, разумни хора. Гласуват със сърце и надежда за добър живот и се надявам и на тези избори да излязат и да дадат гласа си отговорно за бъдещето на страната ни!

- Какво е най-важното, което трябва да направят победителите на тези избори, т.е. партиите, които влязат в следващия парламент?

- Да съставят кабинет с разум, съгласие и  диалог, водени от националните интереси и цели, така, че България да тръгне по пътя на развитието.

- Кои са най-важните приоритети на партия "Български възход"?

- България има нужда от разумни решения за по-добро управление. Нашата амбиция е да предложим платформа за широк конструктивен диалог за постигане на стабилно политическо обединение. Най-неотложните задачи, които трябва да бъдат решени според нас, са в сферата на сигурността: национална сигурност, вътрешна сигурност и ред, икономическа сигурност, личната сигурност на всеки от нас за утрешния ден. Към важната тема за сигурността във всичките й измерения ще добавя и качествено образование, достъпно здравеопазване и справедлива социална система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай