Изборни войни. Топ 10 на кървавите битки

ДПС с летящ старт и №1 в бюлетината, листопад при ГЕРБ и "Промяната", изненади в БСП

Изборни войни. Топ 10 на кървавите битки | StandartNews.com
  • Хасан Адемов излиза срещу лидерите в София, Асен Василев и Гроздан Караджов се срещат в Хасково
  • ДПС с летящ старт и №1 в бюлетината, листопад при ГЕРБ и "Промяната", изненади в БСП

 

Изборната жега замести летните горещини. А партийният листопад стана по-голямо бедствие от пороите в страната. 10 кървави битки се задават на 2 октомври, когато страната ни за четвърти път през последната година и половина ще избира Народно събрание. За едни кампанията тръгна с танци, за други със сълзи. "Продължаваме промяната" се раздели с най-милото си - Лена Бориславова, ГЕРБ - с най-устатото си - Дани Каназирева. БСП се окопа с най-верните си. ДПС отбеляза летящ старт с №1 в бюлетината. Мая Манолова направи пиар коалиция с майките от "Системата ни убива". А пиарското Отровно трио на Бабикян и Хаджигенов хвърли кърпата и се отказа от вота.    

За Кирил Петков изборите започнаха с бягството на съпругата му Линда и децата чак в Канада и с горещи латино ритми в центъра на Бургас. Бойко Борисов даде газ на обиколките в страната, Корнелия Нинова - на Фейсбук постовете. Слави Трифонов поиска референдум за президентска република, а Христо Иванов оглави битката с "Газпром", наричайки я лявата ръка на Путин.

1. Големият дуел - в 25 МИР

Безспорно, най-интересният дуел ще е в лидерския 25 МИР в София. И то не защото за пореден път Бойко Борисов и Корнелия Нинова влизат в челна битка, а двамата заедно ще търсят реванш срещу Ицо Хазарта ("Продължаваме промяната"), който ги би. Не и поради причината, че фолкаджийката Луна се хвърля в боя като независима. А защото срещу всички тях излиза най-големият социален експерт в България д-р Хасан Адемов, бивш социален министър. С него ДПС ребром поставя на масата проблемите за пенсии, заплати, цени и оцеляване в тежката зима. Д-р Адемов ще вдигне дебата от политически в експертен. И ще покаже, че Движението е готово за влизане в централната власт, защото има експертизата, опита и решенията.

2. София - танци на жълтите павета

Мечтата на Кирил Петков да влезе в лидерски сблъсък с Бойко Борисов и Корнелия Нинова няма да се сбъдне и на тези избори. Защото Петков се състезава в 24 МИР. Там обаче му предстои горещо танго с Христо Иванов. Двамата така и не се разбраха за общи листи, затова сега ще мерят рейтинг, влияние и послания в челен сблъсък.

Надпреварата ще е изключително интересна, защото в нея с бутонките влиза Тома Биков от ГЕРБ. Той е една от изненадите в листите на Борисовата партия. На миналите избори Биков не бе лидер на списък, но сега челно ще бори Кирил Петков. На експремиера ще му е доста напрегнато, защото срещу него излиза и острието на ИТН Любомир Каримански, който има какво да си връща на "Промяната" заради интригите около БНБ. БСП даде битката в 24 МИР на дясната ръка на Корнелия Нинова Георги Свиленски, водач на червената група в миналия парламент.

3. Сталинградска битка в Пловдив

Крайно оспорвана ще е надпреварата Пловдив. Там за ГЕРБ традиционно играе лидерът Бойко Борисов. Срещу него "Продължаваме промяната" изправи бившия председател на Народното събрание Никола Минчев. Той влиза в директна парламентарна конкуренция с Кристиан Вигенин от БСП, бивш зам.-председател на НС. Но големия коз извади ИТН. Партията на Слави Трифонов прати под тепетата топ министъра си Гроздан Караджов. Дуелът му за пътища и магистрали с Борисов ще е епичен. Пловдивската кампания ще привлича вниманието и поради факта, че в нея участват съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и лидерът на новата партия "Български възход" Стефан Янев. Резултатът му ще е показателен за влиянието на структурите му.

4. Разплата ПП-ИТН в Хасково

Титанични ще са предизборните битки и в Хасково, където ще се срещнат големите противници в управлението - Гроздан Караджов и Асен Василев. Войната между тях за парите за строители доведе до край на коалицията и излизате на ИТН от властта. 2 октомври ще е ден за разплата. Битката в Хасково ще е прелюбопитна, защото тя има втори фронт за Асен Василев. Бившият финансов министър влиза в пряк дуел с енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев. Бившият енергиен вече откри битката за газа и настъпи здраво "Продължаваме промяната" за цените на синьото гориво, обвинявайки Кирил Петков и Асен Василев, че са осигурили енергия с посредници 28% по-скъпо. Петков съобщи, че завежда дело за рекордните 500 000 лв., но срещу Борисов. А Добрев настоя да бъде включен в иска и стана свидетел на шефа си.

5. Перник срещу Бойко Рашков

Бившият МВР-шеф Бойко Рашков взриви Перник. Той се кандидатира за депутат като водач на листата на "Продължаваме промяната" в миньорския град, но се оказа, че там не го искат дори хората от ПП. Председателят на Районната избирателна комисия в Перник хвърли оставка. Игнат Стойчев, който е адвокат, бе посочен от "Продължаваме промяната". Но излезе в отпуск и въобще не се занимава с изборните дела в Перник. А само преди 10 дни ПП се биха с другите партии, за да вземат председателския пост на РИК, но веднага след това се случи обрат и започнаха да бойкотират изборния процес. В миньорския град се говори, че откакто станало ясно, че Бойко Рашков ще е водач на листата на ПП в Перник, дори собствените партийни функционери обявили, че няма да гласуват за него.

В Перник за ГЕРБ отново играе топ финансиста Кирил Ананиев, БСП Пуска Любомир Бонев, ДПС - младата парламентарна надежда Александър Несторов, а Демократична България - Бисер Механджийски.

6. Нинова се скри в Благоевград

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се скри в Благоевград. След като яде здрав изборен бой като водач на листата в Пловдив срещу Бойко Борисов, а след това и във Варна, сега първата социалистка реши да се пробва в Благоевград. Тя измести от първото място д-р Георги Михайлов. Но се срещна с тежката артилерия на ДПС - Делян Пеевски. В Благоевград БСП не е с много добри позиции. А и Нинова със сигурност ще види много трудности в града, където ИТН спечели местните избори. В Благоевград партията на Слави Трифонов пуска Петя Димитрова. За ГЕРБ традиционно ще играе бившият министър Росен Желязков. А за "Продължаваме промяната" - бившият шеф на ПГ на ПП Андрей Гюров.

7. Цонева с епичен сблъсък в Пазарджик

Епичен дуел в Пазарджик обяви Антоанета Цонева от Демократична България. След шумния провал на лидера й Христо Иванов във Велико Търново срещу Делян Пеевски на миналите избори, сега Цонева реши да мери сили с дългогодишния депутат от ДПС. Съзнавайки че битката е обречена, дамата обяви във Фейсбук, че търси доброволци за подкрепа. На Цонева обаче ще й е двойно по-трудно, защото там за ИТН играе Станислав Балабанов, който не си поплюва, когато трябва да посочи недъзите на четворната коалиция, провалила се в управлението. ГЕРБ дипломатично пусна Екатерина Захариева, а БСП залага на бившия министър Драгомир Стойнев.

8. Варна - изпитание за Атанас Атанасов

Особено интересна ще е битката в морската столица. Там бившият здравен министър на ГЕРБ проф. Костадин Ангелов отстъпи първото мястото на зам.-председателя на партията Даниел Митов. Той ще влезе в челен сблъсък с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Но и двамата ще срещнат трудности, защото ДПС играе с острието си Ерджан Ебатин, а ИТН изпрати във Варна най-силния си човек - Тошко Йорданов. Това прави надпреварата истинско изпитание за Атанас Атанасов от "Демократична България", още повече, че и "Продължаваме промяната" пусна в морската столица успешния си министър на иновациите Даниел Лорер. За БСП традиционно във Варна ще бори Борислав Гуцанов, който този път ще трябва да положи повече усилия, за да се справи със силната конкуренция.

9. Видин - труден мач за ГЕРБ

Труден ще бъде мачът за ГЕРБ във Видин, където Бойко Борисов отново заложи на Росица Кирова. Там в свои води е зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов, срещу когото на зам.-председателката на НС ще й е доста трудно да се бори. БСП пуска Филип Попов, ИТН - Драгомир Петров, а "Продължаваме промяната" - отцепникът от партията на Слави - Иво Петров.  

10. Кърджали - предизвестената надпревара

Макар е предизвестена, битката за Кърджали винаги е била сред най-интересните. Защото няма партия, която да не се е пробвала да бие ДПС, и която да не се е провалила. Както досега, начело на листата на Движението в Кърджали е лидерът Мустафа Карадайъ, който води и шуменския списък на партията. ГЕРБ и БСП вдигнаха бялото знаме. Партията на Борисов пак заложи на Цвета Караянчева, а Корнелия Нинова прати там доктора Георги Михайлов, когото измести в Благоевград. ПП издигна най-доброто от себе си - Никола Минчев. А ИТН отново пусна Юлия Чортленева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай