Инж. Коста Стоянов: Данъчни облекчения за млади хора с деца

Ще превърнем Варна в дестинация на 4 сезона, казва кандидатът за кмет на "Възраждане"

Инж. Коста Стоянов: Данъчни облекчения за млади хора с деца | StandartNews.com
  • Предвидили сме пряко участие на гражданите в управлението на общината
  • Ще превърнем Варна в дестинация на 4 сезона, казва кандидатът на "Възраждане" за кмет инж. Коста Стоянов в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

Депутатът от "Възраждане" инж. Коста Стоянов е кандидатът на партията за кмет на Варна. Той бе народен представител от морската столица и в предишния парламент. Завършил е УАСГ-София със специалност "Промишлено и гражданско строителство". Има и магистърска степен от Национална спортна академия "Васил Левски" София, специалност "Спортен мениджмънт".

Коста Стоянов е бил общински съветник и заместник-кмет на Бяла. До 2018 год. е член на Постоянната комисия на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по Управление на средства от европейските фондове.

Стоянов е действащ футболен агент, вписан в регистъра на БФС под номер 0019, с осъществени трансфери на няколко български футболистки в чужбина.

През 2022 г. той участва в предаването "Стани богат", където печели десет хиляди лева и стигна до 12-ия въпрос за 20 000 лв.

 

* Ако варненци ми се доверят, ще им покажа как трябва да изглежда един развит български град

* За разлика от кмета на ГЕРБ аз ще ходя на работа

* Най-важните ни приоритети са изграждане на бул. "Цар Освободител" и ремонт на Аспаруховия мост

* Ще изградим нови училища и детски градини

 

- Г-н Стоянов, защо един утвърден вече втори мандат народен представител като Вас, с ярки позиции по всички теми, решава да смени пленарната зала с надпреварата за кметския стол във Варна?

- Аз съм строителен инженер. Обичам да строя, обичам да създавам. Оставил съм много неща зад гърба си, които могат да се видят и които се ползват. С опита и уменията, които притежавам, съм длъжен да поема отговорност пред своите съграждани, семейството и децата ми да променя начина на управление на нашата морска столица. За съжаление, Варна е визитната картичка на прехода - мръсен, неподдържан и подарен на олигархични структури град. Хората вървят по разбити улици, дишат прах и мръсотия, молят се за зелени кътчета, но всичко им е отнето от бетонното море, което изяжда нашето Черно море. Ако варненци ми се доверят да поема кметския пост, ще покажа как трябва да изглежда един български град днес.

- Мнозина от депутатите на "Възраждане" се хвърлят в кметските избори. Защо партията избра тази тактика?

- Ние участваме на местните избори във всички 265 общини и даваме силна заявка, затова че искаме да преосновем България, процес който започва от родните ни места, местата на които живеем и сме избрали да отглеждаме децата си.

- Основният Ви опонент ще е настоящият кмет Иван Портних. На какво ще заложите, за да го победите?

- На това, че за разлика от него аз ще ходя на работа. Всички във Варна знаят много добре, че настоящият кмет от ГЕРБ не уважава често работното си място. Той няма дори приемен ден, което означава, че не се интересува от проблемите на хората и тяхното решаване. За съжаление, в момента общината се управлява от местни бизнесмени и олигархични структури. Когато хората ми гласуват доверие и спечеля местните избори, ще променя управлението от такова в полза на управляващите в управление в полза на гражданите. Предвидили сме пряко участие на гражданите в управлението на общината чрез организиране на местни референдуми. Това означава хората да участват в решаването на значими въпроси от местно значение, ще се допитваме до тях по теми, които не изискват референдум, ще намалим административната тежест към предприемачите, ще водим диалог с гражданите. Ще насочим усилията си и към ефективно електронно управление чрез въвеждане на повече електронни услуги.

- Какво предвижда програмата Ви за Варна?

- Най-важните ни приоритети са изграждане на бул. "Цар Освободител", ремонт на Аспаруховия мост, ремонт на уличната инфраструктура, достъпна среда за нуждите на хора със специални потребности, изграждане на нова веломрежа, ремонти и обновяване на всички подлези, направа на буферни паркинги, въвеждане на видеонаблюдение на обществени места, в т.ч. по автобусни спирки, подлези и надлези.

Също така редовно сметопочистване, миене на улиците и изграждане на повече зелени  пространства.

За мене е много важно да започнем изграждане на нови училища, детски градини и детски ясли и подобряване на инфраструктурата, прилежаща към всички образователни институции. Да провеждаме и ежегодна диагностика на способността за учене на учениците. Ще се постарая да има данъчни облекчения за млади семейства с повече от две деца, както и безплатен градски транспорт за деца и ученици.

В програмата си съм заложил ремонт и оборудване на общинските здравни заведения и също така  изграждане на нова Инфекциозна болница. За мен е важно да се раждат повече деца във Варна, затова ще увеличим общинските средствата по инвитро програмата.

Спортът е здраве, затова ще довършим стадион "Варна" и ще изградим  нов спортен комплекс с басейн в кв. "Аспарухово".

Имам специална програма за контрол на популацията на безстопанствените кучета и котки и съм подготвил мащабна кампания за насърчаване на осиновяването на безпризорни животни.

- Варна, като втория по големина град в България, има същите проблеми като София - презастрояване, трафик, липса на места в детските градини... С какво ще започнете?

- Относно презастрояването ще направим актуализация на Общия устройствен план на Варна, който не е актуализиран, откакто е създаден преди повече от 10 години. С актуализацията му ще бъдат дадени нови възможности за развитие на града и увеличаване на зелените площи. С трафика ще се справим като изградим бул. "Цар Освободител" и коригираме някои от основните кръстовища, където стават големите задръствания. В програмата си сме предвидили изграждането на нови детски ясли, детски градини и училища, както и ремонт на съществуващите.

- Финансовият министър Асен Василев обяви, че иска връщане на 20-процентното ДДС за ресторантьорите. Одобрявате ли това и как тази мярка би се отразила на туризма?

- Категорично сме против. Според нас ресторантьорският бизнес до голяма степен е изсветлен и все още е рано да се вдига ДДС-то, тъй като след Ковид-кризата специално във Варна тази година заради голямата антиреклама около войната в Украйна, туристическият сезон беше доста слаб.

- Съобщихте, че с екипа си готвите специална програма за развитие на различни видове туризъм във Варна, особено културно-историческия, за да превърнете морската столица в дестинация 4 сезона. Готова ли е програмата и кои са акцентите в нея?

- Предвидили сме изготвяне на концепция: Варна - туристически град в четири сезона, която да е свързана с постоянна заетост на туристическата дестинация Варна и да обхваща целогодишен туризъм - медицина, СПА, спорт, форуми, фестивали, конгреси, панаири, изложения. Ще бъдат увеличени средствата за реклама на Варна като туристическа дестинация по национални и световни медии, туристически изложения и панаири. Ще се отдели сериозен финансов ресурс за археологически разкопки, реставрация, консервация и експониране на откритите археологически обекти, които да станат част от предлаганите туристически пакети.

- Къде са възможностите за инвестиции във Варна и в каква посока виждате икономическото развитие на града?

- Варна може да се развие като привлекателен икономически център, когато се създадат нови икономически зони. За съжаление отдавна се говори за Индустриална зона, но към момента дори няма приет Подробен устройствен план. Ние предвиждаме да работим усилено в тази посока, тъй като сме провели разговори с чуждестранни инвеститори, които имат интерес да развиват бизнеса си именно във Варна. По този начин ще създадем нови работни места. Предвиждаме и изграждане на високотехнологичен парк на териториите на "Острова" и "Малка чайка". Друг потенциал за развитие виждаме и в изграждането на нови интермодални терминали и в развитието на пристанище Варна.

- Специалист сте по промишлено и гражданско строителство. Какво в архитектурния облик на Варна ще промените?

- Съвместно с архитекти, урбанисти, конструктори, озеленители и геодезисти ще насочим усилията си за промяна визията на нашата морска столица. Ще обърнем внимание на паметниците на културата, които ще бъдат реставрирани. Ще предвидим изграждането на нови зелени площи. Ще подпомогнем живеещите в старите жилищни блокове да кандидатстват за саниране на сградите си. Чрез актуализацията на Обшия устройствен план (ОУП) ще може да направим правилен баланс на териториите в различните части на Варна и да ограничим безразборното застрояване, на което станахме свидетели през последните няколко години. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай