Има ли проблем с машините за вота? Отговаря министър

Машини за вота ще бъдат само технически годните и изправните

Има ли проблем с машините за вота? Отговаря министър | StandartNews.com

Машините за изборите ще бъдат технически изправни. След изваждане от складовете, ще бъдат проверени. Това съобщи в интервю за бТВ министърът на електронното управление Георги Тодоров.

"Публично направихме произволно избиране на машините, които да бъдат сертифицирани и удостоверяване. Това не се е правило досега, нито веднъж. От другата седмица започваме с довереното изграждане на софтуера за вота, след като приключи удостоверяване на произволно избраните машини“, добави той.

Машини за вота ще бъдат само технически годните и изправните. Такива, които са установени, че не са в кондиция, няма да се извадят от склада, обясни Тодоров.

Той добави, че има сериозна логистика при транспортирането на машините. 13 000 устройства ще са нужни и са на разположение за изборите на 2 октомври.

"Хората вече имат опит и не се страхуват от машинното гласуване. Всичките ни действия са продиктувани от това да убедим хората, че изборният процес ще бъде сигурен, без манипулация на вота, така че да създадем предпоставка за повишаване на избирателната активност", коментира министърът на електронното управление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай