Говорещите машини станаха 3. ЦИК в шок, прави разследване

ЦИК пише писма, прави разследване

Говорещите машини станаха 3. ЦИК в шок, прави разследване | StandartNews.com

Говорещите машини станаха три. Изборният ден започна със шокираща новина от Варна. Там в една от секциите машината за гласуване изплю бележка с надпис "Дневникът е подправен". Устройството веднага бе отстранено от изборния процес и дадено на прокуратурата.

ВИЖ ОЩЕ: Машина проговори. Комисията в шок

Малко по-късно обаче още две машини проговориха, пускайки съобщението "Дневникът е подправен". Устройствата бяха във Пазарджик и Габрово.

Поискахме официално обяснение от "Сиела норма", заяви говорителката на ЦИК Росица Матева. Никой няма обяснение какво означава странния надпис. Не мога да отговора дали има опит за подправяне на изборите, трябва първо за чуем обяснението от "Сиела норма", каза Матева. Едно от обясненията, които неофициално чула, е проблемът е софтуерен. Възможно било да стана въпрос за грешка, която възниквала при изваждането на флашките.

Не е ясно и дали е имало опит за хакерска атака.

28 машини са извън строя в страната и гласуването в тези секции става с хартиени бюлетини, каза Матева. В чужбина две машини не работят, но те са в секции с по две устройва, така че там вотът продължава машинно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай