Голямото обедняване! Възраждане с остра позиция за еврото

Над 25 години българският лев е стабилен, защото е обезпечен с първокласни резерви, каза партия

Голямото обедняване! Възраждане с остра позиция за еврото | StandartNews.com

Над 25 години българският лев е стабилен, защото е обезпечен с първокласни резерви. Правилата на валутния борд задължават БНБ да осигурява покритие на лева, като инвестира резервите само в активи с много високо качество.  Това се казва в позиция на икономическия екип на „Възраждане“ по повод на намерението на правителството да се откаже от българския лев. Ето какво гласи тя:

Тук има съществена разлика с Европейската централна банка, която изкупува дълг на силно задлъжнели страни, с уязвими икономики, като Гърция и Италия например.При въвеждане на еврото, тоест с  премахването на валутния  борд, част от валутните ни резерви ще бъдат прехвърлени за управление в ЕЦБ – т.е. България практически ще се откаже от суверенна собственост за милиарди, които някой на хиляди километри оттук ще може да харчи за рискови инвестиции и финансиране на рискови държави в еврозоната.Останалата част от досегашните ни валутни резерви вече ще се управляват по много по-свободни  правила, в сравнение с досегашните правила на валутния борд – политиците ще могат вече да купуват български ДЦК (дълг на правителството) в милиардни размери, с които ще финансират правителството и всякакви негови проекти, облагодетелстващи близки до властта кръгове и фирми. Това обяснява защо много политици в България искат да се откажем от борда, сменяйки лева с евро. Този „финансов пир“ за политиците ще дойде от освободените резерви, но и от разпуснатата фискална дисциплина. Както в Италия и Гърция, ниските лихви ще създадат стимул за нови заеми, които да заключат страната в клетка от дълг, блокирайки възможността за независима политика в сферата на икономиката – и парична, и фискална.  

Това вероятно са само две от причините правителството да изготви тайна комуникационна стратегия за пропаганда и манипулация на общественото мнение и то без да е извършен анализ от ползите и рисковете при въвеждане на еврото. Информацията ни е, че това се случва под натиск от Европейската централна банка и Европейската комисия. А какъв ли ще е натискът след това?Тайната комуникационна стратегия на правителството, която е изготвена без план може да откриете тук: - https://www.facebook.com/photo/?fbid=642557720851881&set=pcb.642558587518461

Възраждане е с номер 14 в бюлетината!

Възраждане за България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай