Голям интерес към българските избори в Истанбул

Очаква се подадените заявления от желаещи да гласуват да надхвърлят 20 000

Голям интерес към българските избори в Истанбул | StandartNews.com

Приключва определеният от ЦИК срок за подаване на заявления от гласоподавателите, живеещи в чужбина, които могат да гласуват на предстоящите на 2 април избори за Народно събрание. Подаването на заявленията става по електронен път.

Координатор на изселническите дружества в Истанбул заяви, че очаква до края на деня подадените заявления от желаещи да гласуват в мегаполиса да надхвърлят 20 000.

Активисти на гражданските сдружения на изселилите се от България турци в Истанбул се организираха, за да помагат при попълване на заявленията на желаещите да гласуват.

“Подаването на заявленията става лично, но тъй като попълването им задължително е на български език, затруднява онези, които не владеят езика в достатъчна степен. На интернет страницата на дружеството публикувахме електронните адреси, на които трябва да се изпращат заявленията. Помагахме за попълването на заявленията на тези, които желаят, разказа Ренгинар Мутлу от Дружеството Балканлълар.

В първите дни желаещите да подават заявления били сравнително малко. Разрушителните земетресения в Кахраманмараш, в които по последни данни загинаха над 46 000 души също оказали влияние върху процеса. Размяната на информация се извършвала главно чрез есемеси.

Към края на определения от ЦИК срок процесът се активизира. Фактът, че ще може да се гласува без предварително попълнено заявление/с декларации в деня на гласуването/се очаква, че ще мотивира още гласоподаватели в Истанбул да се явят пред урните.

Според броя на подадените заявления се определя и броят на секциите за гласуване.

На последните предсрочни парламентарни избори през октомври миналата година в Истанбул бяха разкрити 51 секции, в които гласуваха над 11 000 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай