На старта на изборите! ГЕРБ си гарантира половината области

Най-лесно ще е в Хасково, трудни битки в Благоевград, Видин и Ловеч

На старта на изборите! ГЕРБ си гарантира половината области | StandartNews.com
  • Най-лесно ще е в Хасково, трудни битки в Благоевград, Видин и Ловеч

На старта на кампанията за местни избори картата на областите вече е запълнена наполовина с градоначалници на ГЕРБ. За останалата част остриетата на Борисов ще се състезават в оспорвана надпревара с кандидатите на ПП и ДБ, на ДПС, но най-вече с независими кандидати, подкрепени от силни политически играчи на местно ниво.

Извън големите градове София и Пловдив, в които Борисов направи пълна промяна с журналиста Антон Хекимян и кметът на Тракия Костадин Димитров, на останалите места в страната има спорадични промени на кметове. ГЕРБ използва изпитаната тактита: там, където има проблеми, се пуснаха навалица от кандидати, които да разпръснат гласовете и да гарантират успех на втория тур.

ПП и ДБ ще хвърлят най-големите си усилия за големите градове, като в Лудогорието, дунавските общини и Родопите са оставили битката да водят местните кандидати.

С рокадата в Кърджали, ДПС си гарантира сигурна победа на първи тур. Движението смени тактиката за няколко от областните центрове след загубата на миналите избори заради "етническия вот" на втори тур и сега ще разшири влиянието си като даде мощна подкрепа на кандидатури или от местни коалиции, или на ГЕРБ.

БСП без шанс на старта за областен град, ще се бори за по-малки общини.

Кметовете с най-много мандати се очартават като най-сигурните победители с добра тактическа игра, с която са привлекли голяма част от най-върлите си опоненти и са пуснали в надпреварата тези, с минимални щшансове за успех.

Небивал щурм на местни сдружения, подкрепени от по-малки партии или от местни бизнесмени. Открояваща е повсеместно участие на новата формация Неутрална България, която ще разчита на русофилски вот.

Приближените кандидати до президента засега са с минимален шанс в рависимост от резултатите в Русе и Сливен.

Ето и основните битки в отделните области: 

    

  • Благоевград точи ножове

Една от областите, където изходът от битката не е ясен. Досегашният кмет Илко Стоянов отново влиза в надпреварата като независим, подкрепен от ГЕРБ. Предишния - Румен Томов излиза този път без партия. По-предишния Атанас Камбитов също участва.

Сред новите лица е кандидатът на "Продължаваме Промяната"-"Демократична България" адвокатът Методи Байкушев. и депутатът Цвета от "Възраждане", която е също адвокат.

Президентският човек е бившият областен Николай Шушков, който е подкрепен и от БСП.

  • Бургас си има кмет

Досегашният кмет на Бургас Димитър Николов няма да има голям проблем при с осигуряването на пети пореден мандат, особено сред разцеплението в ПП и ДБ. В крайна сметка депутатът Константин Бачийски се впуска в кметската надпревара от неговата партия "Средна европейска класа", а Димитър Найденов, колегата му от коалицията ПП-ДБ, като независим.

  • Варна - още от същото

Оспорвана надпревара за кметския стол се очертава във Варна, но с предизвестена победа за Иван Порних. Кариерата му в местната власт започва през 2011 г. Всички останали кандидати се включват за първи път. Сред тях е бившият областен Благомир Коцев, издигнат от Коалиция ПП-ДБ. Друг претендент е депутатът от Възраждане Коста Стоянов, общински съветник и бивш заместник-кмет на община Бяла. За първи за БСП участва Павел Раличков.

  • Късметлийският Велико Търново

8 кандидати, почти сигурна победа на Даниел Панов, който се бори за четвърти мандат за него. Архитект Йордан Терзийски е опонента му от ПП и ДБ. Досега бе народен представител. От "БСП за България" издигнаха адвокат Ирена Стасинопулу. Журналистът Стилян Найденов е изборът на "Възраждане".

  • Видин чака развръзка

Интересна битка се очертава в крайдунавския град, където ГЕРБ ще се опита да си върне Видин, а ПП ще го атакуват с активния народен представител Любен Иванов.

ГЕРБ издигна кандидатурата за кмет на областния си координатор Александър Матеев, дългогодишен земеделски експерт. Настоящият кмет Цветан Ценков, който направи успешен мандат, също ще играе с местна коалиция СДС, НДСВ и "Новото време".

  • Враца си е отличник

Девет претенденти за поста градоначалник ще се състезават във Враца, за да спечели накрая един от най-успешните кметове на ГЕРБ Калин Каменов, който изкара два мандата. Конкуренти са му Кирил Кунгалов - кандидат на ПП-ДБ, бившият депутат от ВМРО Красимир Богданов, народният представител от "Възраждане" Ивайло Папов и Цветан Борисов от ИТН.

  • Майсторите в Габрово

За четвърти мандат ще се бори ученичката на Томислав Дончев Таня Христова, която се надява да няма големи проблеми в Габрово.  Срещу нея излиза водачът на листата от Павликени на ПП- ДБ Ралица Манолова. Но по-сериозната кандидатура е на местния бизнесмен Николай Косев, зад когото е мощна лява коалиция. До момента той не е участвал в политиката.

  • Битката за Добрич

Настоящият кмет на Добрич Йордан Йорданов има сериозна конкуренция, но и сериозни успехи в досегашните си два мандата. Той отново излиза с коалиция от "България на гражданите", НДСВ, ССД, "Глас народен" и "Има такъв народ". Деница Сачева залага на Красимир Николов, бивш областен, а ПП - ДБ вади в битката сгашния - Йорданка Костадинова за кмет на Добрич. Политическа партия "Възраждане" залага на 36-годишния инженер по транспорта Георги Джендов.

  • Кърджали с ново начало

Движението за права и свободи очаква сигурна победа на първи тур на Ерол Мюмюн, който играе за първи път след дългогодишното кметуване на Хасан Азис. Срещ, него се изправя областния Никола Чанев, който е кандидат на ГЕРБ и бизнесменът Радослав Милев от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

  • Кюстендил обича традициите

В битката за Кюстендил влизат общински съветници, гинеколог, криминолог, но и за пети път Петър Паунов като независим кандидат, подкрепен от ГЕРБ, който има огромни шансове.

  • Искрено и лично в Ловеч

След като ГЕРБ детронира кметицата Корнелия Маринова, чака се оспорвана битка юристката Валентина Недялкова, посочена от Борисов, която 14 пъти е била председател на Районна и Общинска избирателна комисия, и острието на ПП- ДБ Искрен Арабаджиев. Той е един от най-активните народни представители, които печели симпатиите на младите хора.

  • Крепостта Монтана

Независимо, че адвокат Петър Петров беше вдигнат още преди месец като кандидат за кметското място от "Възраждане", основният претендент за поста си остава Златко Живков - един от най-дългогодишните кметове в историята на България и най-дълго управлявалият областен град. Теменужка Цветкова е кандидатът на ПП-ДБ, която бе кандидат за депутат от "Изправи се! Мутри вън!".

  • Пазарджик си има номер 1

Голяма навалица от кандидати и куп местни коалиции щурмуват кметския стол в Пазарджик, но когато в надпреварата участва Тодор Попов,подкрепен от местна коалиция, шансовете на останалите не са големи. Той излиза срещу адвокат Чавдар Чавдаров, издигнат от Инициативен комитет, Десислава Георгиева от "Възраждане", Петър Куленски  - от ПП- ДБ и бившият областен Трендафил Величков.

  • Перник вече се промени

ГЕРБ-СДС застана зад досегашния кмет Станислав Владимиров и това направи битката за Перник не особено интересна. При първия си мандат той  бе кандидат на "БСП за България", а сега - от новорегистрираната партия "Движение за просперитет на Перник". Местният лидер на ДБ Георги Недев също се впуска в битката, както и

Петър Костадинов от "Има такъв народ".

  • Идва плевенска епопея

Градът-герой събра 15 кандидатите за кмет. Битката е напълно неясна. Д-р Валентин Христов е кандидатът на ГЕРБ. Специалистът по инвазивна кардиология се срещна на арената

счетоводителката Наталия Цанева от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България", но и Георг Спартански, независимият кандидат, управлявал два мандата.

  • Женско начало в Разград 

Заместник-кметове на Разград, сега се изправят един срещу друг, за да управляват Общината. Добрин Добрев е изборът на БСП. Мирослав Грънчаров - на ПП-ДБ. Хабибе Расим - на ДПС.

Финансистът Галина Георгиева - на ГЕРБ.

Чака се дамски балотаж.

  • В Русе дишат тежко

Дали независимия досегашен кмет Пенчо Милев, сега издигнат от "Левицата", ще продължи усепшната си кариера или ще предаде ключа на града отново на ГЕРБ, е интригата на този вот. Милков вече е подкрепен от 84 известни русенц. За да спечели, ГЕРБ залага на генерал. Това е директорът на Университетска болница "Канев" Иван Иванов.

  • Силистра надгражда

Стар играч се връща в битката за Силистра след като ГЕРБ оттеглиха успешен кмет от надпреварата. БСП вече подкрепи независимия кандидат Александър Сабанов, който на два пъти загуби при балотаж от настоящия градоночалник д-р Юлиян Найденов. Сега обаче Борисов заложи на Ивелин Статев, който освен областен управител беше шеф на полицията.

  • Отбраната на Сливен

Настоящият кмет Стефан Радев се впуска в надпреварата за кметския пост за трети мандат, но той ще е и най-тежък. Не защото срещу него ще е кандидата на БСП ген. Кольо Милев от БСП, а защото червените дадоха подкрепата си на бившия областен управител Минчо Афузов.

  • Смолян трудно пада

8 кандидати, интересна битка и нови имена са в надпреварата за кмет на Смолян. Голямата битка от години е една и съща - ще вземе ли Николай Мелемов пореден мандат или този път бизнесменът Кирил Асенов ще успее да сложи своя човек. Този път кандидатурата му е полковник Димитър Кацаров, който от дълги години бе командир на 101-ви алпийски полк.

  • Стара Загора пак е млада

Почти предизвестена победа и за Живко Тодоров, кмет на ГЕРБ вече успешни три мандата. Основният му опонент ще е председателят на Общинския съвет Мария Динева. Дългогодишинят общински съветник Димитър Чорбаджиев е кандидатът на ПП. Депутатът Искра Михайлова, която натрупа позитиви, играе за "Възраждане".

  • Хеттрик в Търговище 

Опашка за кметове в града - 11 искат да седнат на мястото на д-p Дapин Димитpoв, настоящият градоначалник, който се ?aндидaтиpa зa тpeти мaндaт. По всичко личи, че ще вземе и четвърти.

  • Хасково си отдъхна

Ако има някой областен кмет, който отсега да вдига наздравици, то това със сигурност е сегашният градоначалник на ГЕРБ в Хасково  Станислав Дечев. След като в родния град на Асен Василев, ПП - ДБ загубиха служебно, както и БСП, като опонент му остана само дългогодишния управлинк Георги Иванов.

  • Шумен е академичен

13 кандидати напират за кметския стол в Шумен, но финалът също е ясен, защото един от кандидатите е безспорен фаворит. След два мандата управление на Любомир Христов, ГЕРБ заложи на безспорен авторитет - ректорът на Шуменския университет проф. д.и.н. Георги Колев. ПП- ДБ също залагат на Колев, но на Николай. Той е бизнесмен. Най-големият съперник на ректора обаче ще е Венцислав Венков, когото и местните социалистите обявиха, че ще подкрепят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай