Георги Самандов: Време е младите да решават бъдещето на България

Искаме изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Георги Самандов: Време е младите да решават бъдещето на България | StandartNews.com
  • Ще работя за промяна в начина за енергийни компенсации на бизнеса
  • Всеки потребител става собственик на данните от електромера
  • По наша инициатива бе приета нова Стратегия за младежта и спорта
  • Искаме изграждане на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
  • 48-ото НС бе разочарование, казва Георги Самандов, водач на листите на ПП "Български възход" в 25 МИР София и в Благоевград

Енергийният експерт Георги Самандов е един от основателите на партия "Български възход" с лидер Стефан Янев. Той бе депутат в 48-ото НС. Цялата му професионална кариера е свързана с енергетиката, като той бе ресорен зам.-министър в служебния кабинет на Янев. Притежава магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София.

 

- Г-н Самандов, каква е равносметката Ви за 48-ото Народно събрание? Какво успяхте да направите и за какво не Ви стигна времето?

- С една дума 48-ото НС е разочарование, както за мен така и за повечето граждани. То не положи усилия да отговори на очакванията на хората и да се заеме с належащите задачи. Такива са например политиките за овладяване на инфлацията, законът за съдебната власт и останалите законопроекти, които трябваше да бъдат приети, за да получи България полагащите й се 12 млрд. лв. от ЕС по Плана за възстановяване и устойчивост.

Съществува реален риск да не успеем да усвоим средствата по Плана, а точно сега икономиката ни има спешна нужда от тях. От данните изнесени от БНБ става ясно, че за 2022 г. повишението на БВП е 3.4%, което е близо наполовина в сравнение с 2021 г., когато е бил 7.6%. Прогнозите на централната банка са, че тенденцията на забавяне на икономическия растеж ще продължи и през първото тримесечие на тази година, като изгледите са спадът да продължи и след това. 48-то НС не се зае и с избор на ръководители на множество институци с изтекъл или прекратен мандат като БНБ, Висшия съдебен съвет, КПКОНПИ, КЕВР, НЗОК и Сметната палата. Темите, които бяха във фокуса на колегите от другите партии диаметрално се разминаваха с тези, които вълнуват хората.

От ПП "Български възход" успяхме да прокараме няколко законодателни промени, които бяха насочени към подобряване на живота на гражданите. Такива са внесените от нас и приети промени в Закона за енергетиката, с които всеки потребител става собственик на данните от електромера. Така всеки един от нас ще може в реално време да контролира от компютъра или телефона си колко ток изразходва. На практика всеки гражданин ще бъде своеобразен инкасатор.

Успяхме да прокараме промени, с които да не се изисква разрешение за стореж за изграждането на соларни инсталации за еднофамилни къщи и вилни сгради. По инициатива на ПП "Български възход" беше приета нова Стратегия за младежта и спорта. Внесен от нас беше законопроект за запасаното войнство, който дава допълнителни социални привилегии на военните от запаса.

- Каква е личната Ви кауза за 49-ото НС?

- В тези 4 месеца живот на вече отишлия си парламент настоявах да се промени начина на изразходване на публичните средства за енергийни компенсации за бизнеса. В момента компенсациите се изплащат "на калпак" и без никакъв ангажимент от страна на бизнеса. На практика това породи спекула и агресивно нарастване на инфлацията. До 1 януари 2023 г. бизнесът плащаше 250 лв./МВтч., а 48-ото НС вместо да постави критерии за получаването на компенсации, предизборно свали този таван на 200 лв./МВтч. Разликата до борсовите цени, които понякога достигаха до 1400 лв./МВтч, се поема от бюджета, т.е. от гражданите. За благодарност, от бизнеса получихме 100% надценки и рекордна инфлация. Само за 2022 г. от държавния бюджет към бизнеса са изплатени над 10 млрд. лв. за енергийни субсидии. От ПП "Български възход" считаме, че това е инструмент, който държавата следва да използва, за да овладее инфлацията. Наложително е да се разработи ясна методика за разпределяне на енергийните компенсации, която да стъпва върху ясни критерии и ангажименти от страна на бизнеса към обществото. Също така трябва да се въведат стимули за изграждането на  модерни системи за енергийна ефективност, които да доведат до осезаемо намаляване на консумацията на енергия.

- С какви приоритети БВ ще се бори за доверието на избирателите?

- В нашия основен фокус са инфлацията и спекулата. Освен нова методика за енергийните субсидии за бизнеса, готвим законодателни инициативи, базиращи се на анализ на практиките в други западни държави, включително и САЩ, които още през август 2022 г. приемат закон за овладяване на инфлационните процеси. За ПП "Български възход" е приоритетно развитието на ядрената енергетика с изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и довършването на ядрената централа в Белене, изграждането на механизъм за реакция при природни бедствия и аварии, засилването на охраната на границата, предприемането на мерки за преодоляване на последствията от войната в Украйна върху българската икономика и не на последно място, модернизирането на отбранителните способности на Българската армия.

- Имате ли червени линии или ще търсите диалога и в следващия парламент?

- За нас излизането от политическата криза, в която е изпаднала държавата вече втора година, е водеща цел, защото във вътрешен план България е изправена пред множество проблеми, които трябва спешно да бъдат решени. От друга страна на 200 км от нашата територия се води война и този факт не бива да се подминава с лека ръка. Затова точно в този момент сме убедени, че е абсолютно безотговорно политиците да се вглеждат в тяснопартийните и личните си интереси. Това е и причината ПП "Български възход" да възприеме подхода на диалога, който впоследствие всички започнаха да припознават, а някой дори го използват за слоган на кампанията си. Ние говорим с всички партии, защото само така може да разберем каква е представата им за управлението на страната и какви са основните им приоритети. И нека ясно да кажа, че не бива да бъркаме разговорите с преговори, които биха били един следващ етап от процеса на излизане от задънената улица на политическата криза.

- Лидер сте на младежката организация на БВ, интересуват ли се младите от политиката? Каква е мотивацията им?

- Протестите през 2020 г. успяха да привлекат вниманието и интереса на младите хора, които бяха двигателят на гражданското недоволство. Затова вярвам, че точно чрез младите хора е възможна реалната промяна в българската политика и общество. Време е ние, младите хора, да бъдем ключов фактор в решаването на бъдещото на България. При срещите ми с членове и симпатизанти на нашата младежка организация виждам личности, които имат мотивацията активно да се включат в политическия живот.

Вярвам, че от нас в голяма степен зависи да имаме решаващ глас за това в каква България искаме да живеем. Ред е нашето поколение да поеме тази отговорност.

- А Вашата лична мотивация да влезете в политиката?

- Сега България е гарант за енергийна стабилност в региона, което е повод за гордост и същевременно това ни дава сигурност в няколко измерения - национална, финансова и енергийна. Искам с експертните си познания в сферата на енергетиката да допринеса за нейното развитие така, че за в бъдеще страната ни да продължи да бъде енергийния център на Балканите и водещ фактор в Югоизточна Европа.

- Знаем визитката  на Георги Самандов, но какво не знаем?

- Обичам да прекарвам всяка свободна минута със семейството си. Хобито ми, за което не остава много време, е боксът, който освен на дисциплина ме научи как да водя битките, както в живота, така и в политиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай