Експерти разкриха коя е голямата изненада на изборите

Съдебната реформа донякъде е червена линия за ГЕРБ и "Продължаваме промяната"

Експерти разкриха коя е голямата изненада на изборите | StandartNews.com

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" са в нова ситуация. Те говореха за следизборна формула, убедени в победата. Очевидно тяхната периферия не се мобилизира достатъчно. Този извод направи пред Нова телевизия социологът Евелина Славкова от агенция "Тренд".

Според нея първите две коалиции трябва да се разберат. На ПП-ДБ ще им е трудно да бъдат в кабинет на малцинството - винаги ще има някой, който няма да им позволява реформи. Данните показват "Възраждане" расте, а хартията не върна избиратели на БСП. Изненада е, че ИТН влиза, констатира още Славкова.

Според нея съдебната реформа донякъде е червена линия за ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

От своя страна социологът Андрей Райчев смята, че ГЕРБ наистина победи на тези избори. "На предния вот сборът от гласовете за ДБ и ПП правеше повече от ГЕРБ, а сега не е така. Дори резултатът да е равен, значи, че ГЕРБ е направил крачка напред. ПП още не са го осъзнали, а когато го сторят, ще трябва да се замислят за политиките си и от това ще зависи сформиране на правителство. Ще осъзнаят, че подкрепата им не расте, дори може да спадне още.  Ще трябва да търсят изход в рамките на този парламент и това ще е коалиция. Не се вижда перспективна сила, която да се присъедини към ПП", заяви той.

По думите му Христо Иванов иска експертен кабинет. "Той ще инициира обсъждане на съдебна реформа преди правителството. Противоречията трябва да се изгладят, не е изключено ДБ да интегрират ДПС в съдебната реформа, така тя ще стане по-лесно. Борисов беше свален от Трифонов, не вярвам там да има компромис", посочи Райчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай