Две тенденции на вота. Възраждане и ГЕРБ дават знак

Партия "Възраждане" е удвоила броя на получените мандати

Две тенденции на вота. Възраждане и ГЕРБ дават знак | StandartNews.com

Две важни тенденции се открояват на приключилия предсрочен парламентарен вот, коментират социолози.

Партия "Възраждане" е удвоила броя на получените мандати. Това е резултат от подкрепата, която те получават от български русофили. В същото време не може да се каже, че русофилите масово гласуват за партията на Костадин Костадинов, тъй като тя печели не повече от 10% от гласовете, както показват данните от еткзит пола.

Най-голямата промяна в тези избори е размяната на местата между първия и втория - сега съответно те са ГЕРБ и "Продължаваме промяната". Това, което се е случило, пак според социолозите е, че има промяна в абсолютния брой на гласовете. ГЕРБ имаха близо 600 хил. гласа на предишните избори през ноември 2021 г., а сега са спечелили поне 650 хиляди. ПП губят, като от 670 хиляди на предишния вот спадат на под 600 хил. гласа.

Това, според коментатори, е реабилитацията на ГЕРБ след всички опити партията да бъде изчегъртана от политическия живот, в т.ч. и чрез незаконен арест на лидера й Бойко Борисов.

Като цяло избирателите си стоят зад основните политически сили и работата оттук-нататък е у политиците, които да търсят възможности да съставят правителство. Огромната част от хората искат да бъде съставено правителство и да бъдат направени компромиси, каза Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай