Чобанов даде най-доброто лекарство срещу инфлацията

Инвестиции и сигурност са лекът, а не поемането на 15 млрд. дълг на година

Чобанов даде най-доброто лекарство срещу инфлацията | StandartNews.com

Инфлацията се лекува с инвестиции, с продоволствена и енергийна сигурност, с подпомагане на уязвимите групи. Това ще създаде предсказуема среда, ще даде възможност за вложения, за свободна конкуренция, или с други думи  – за ефективност на икономиката. Това заяви водачът на листите на ДПС за София област и Ямбол доц. Петър Чобанов в предизборен дебат по bTV.

Дано добрата вест дойде след 2 април – да бъде сформиран редовен кабинет с ясни намерения и отговорности, който да решава проблемите на хората, каза още в началото на дебата Чобанов.

ДПС дава верните решения навреме, заяви досегашният председател на бюджетната комисия в парламента, като даде пример с отпуснатите по 120 лева за пенсионерите през 2021 година, което бе реална помощ за възрастните хора. Те бяха и основа за следващо увеличение на пенсиите.

Но, когато през октомври миналата година това бе направено, стана така,  една част от хората изобщо не получиха увеличението, това е разликата, добави той.

Подкрепата за младите ще се увеличи като обърнем внимание на инвестициите, с мерки за уязвимите групи, развиване на икономиката, със съкращаване на пътя от производителите до трапезата, с подкрепа за животновъди, овощари, зеленчукопроизводители. Само така българската храна ще има по-голям относителен дял. Не трябва да прилагаме половинчати мерки, не те вършат работа, заяви Чобанов. Според него трябва да се обсъждат такива, които включват подпомагане още от раждането чак до професионалната реализацията на младите.

Всичко това трябва да се обхване с един непрекъснат цикъл, каза финансовият експерт и дългогодишен депутат на ДПС.

Финансовият министър Велкова ясно обяви миналата година – продължи ли Бюджет 2023, така както функционираше този през 2022-ра година, това означава, че ни чака близо 15 милиарда дълг за годината,  заяви Чобанов като коментар за финансовото състояние на държавата. Трябва да се търси ефективност, но и финансов ресурс за уязвимите групи, категоричен е той.

Последователна и изпреварваща е позицията на ДПС в сферата на енергетиката, заяви Чобанов и припомни, че още през 2016-та година партията посочи основните проблеми – гарантиране на енергийната и продоволствена сигурност и независимост. Необходимо е прогнозируемо развитие, изграждане на базисни мощности, да използваме по-добре водните си ресурси, за да стигнем и до водородната енергетика. Много важно е да се изграждат мощности за съхранение на енергия, каза Чобанов и допълни:

Заради нескопосано управление остана извън строя  ПАВЕЦ „Чаира“, а грандоманският проект за батерии замени парите за мелиорациите в Плана за възстановяване и развитие. Този проект обаче е абсолютно необходим заради климатичните промени, каза Чобанов. Той напомни, че нито оперативните програми се реализират, нито Стратегическия план за земеделие работи, а за Плана за възстановяване и развитие „взехме аванс, който бе изразходван за текущи нужди. За да се реализират проекти по него, сега трябва да се харчат пари, заделени за друго“.

Благодарение на ДПС беше приета енергийната подкрепа, надявам се в бъдещия кабинет да успеем да приемем мерки и за хората, които се отопляват на дърва, а това са 1 милион домакинства, добави финансистът.

По отношение на външната политика Чобанов заяви, че ДПС е последователна от години. Според него трябва да се отчита и националния интерес, както и да се слушат експертите преди да се вземат решения.

Необходим е редовен кабинет, който да изработи единна позиция, а не както направи последния редовен кабинет– да има две външни политики. Трябва да се обърне специално внимание и на дипломатите, тяхната позиция също бе пренебрегвана, каза Чобанов.

Надяваме се, че най-накрая политиците да се вслушат в трите базови понятия, които са в центъра на предизборната кампания на ДПС – разум, отговорност и диалог, каза той като очерта и какво трябва да е бъдещото правителство.

Това трябва да е правителство, в което да няма диктат на малцинството. Коалиция, която да прояви бюджетен разум, да възстанови  финансовата стабилност и да се спре обедняването. Всичко това може да стане като се постави дневният ред на хората в парламента, когато седнем на масата на разговорите и час по-скоро започнем да решаваме кризите.

За нас основен въпрос е мястото на съдебната реформа, каза Чобанов и припомни, че ДПС вече е внесла проект, който касае Конституционни промени. Това трябва да се обсъжда в парламента, с различните експерти и гилдии, а не да се търси мнението на хора, които се укриват в екзотични дестинации, категоричен е Чобанов.

От ДПС сме доказали, че знаем и можем. По време на нашето управление бяхме приети в НАТО и ЕС, имаше най-много инвестиции, най-висок икономически растеж и най-нисък дълг. Предвид следващите стратегически стъпки – и Шенген, и еврозоната, България има нужда отново от нас.

С разум, отговорност и диалог гласувайте, за да може дневния ред на хората да стане дневен ред на политиците, призова в края на дебата Петър Чобанов. * Купуването и продаването на гласове е престъпление

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай