Анализатор разкри как ГЕРБ ще изпързаля ПП

Българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си

Анализатор разкри как ГЕРБ ще изпързаля ПП | StandartNews.com

В България либералите сега се виждат с един гърди напред, но точно затова те могат да направят вечната си грешка – да си внушат, че са повече от това, което обществото би понесло. Това предупреди в интервю за БНР Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан".

Според него българското общество не е либерално в мнозинствата си и не е прозападно в мнозинствата си, за добро или за зло. "И да решиш, че сега е дошъл твоят момент, да развихриш своя дневен ред – импийчмънт, махай паметника, това е грешка и може да им струва победата на изборите", предупреди Симеонов.

Той смята, че Паметникът на Съветската армия е "много хитър начин, по който ГЕРБ могат да пуснат по пързалката ДБ и ПП", защото за тях е "жизненоважно да вземат анти-ГЕРБ добавката, за тях да гласуват хора, които не са сини".

"Ако вместо дневния ред статукво-промяна наложиш дневния ред Изток-Запад, който в момента е невралгичен заради войната, то тогава тази анти-ГЕРБ добавка я те припознае, я не те припознае, защото голяма част от нея въобще не е настроена прозападно. Големи, сериозни слоеве от българското общество не са настроени прозападно. Ако ГЕРБ налее масло в огъня и ти вдигнеш мизата и кажеш – хайде, махаме го паметника, тогава първо ГЕРБ се разказват много като прозападни, което им е фиксидеята на тези избори, второ – пускат тебе по пързалката. Кой губи от това", попита Първан Симеонов.

"Когато стане такъв кантар между две формации, като стане такава кампания за двама, черно-бяла, в един момент предпочиташ да не се показваш много-много от храстите, защото покажеш ли се, ставаш лесна мишена", коментира експертът.

Според него може да се прави аналогия с кампанията ГЕРБ срещу БСП от 2017 г., "с ярката поляризация", когато по думите му много хора се уплашиха, че БСП може да победи и гласуваха за ГЕРБ, а други обратно – гласуваха с анти-ГЕРБ добавка.

"Обикновено накрая не става фотофиниш. Народът като види везната, излиза и я наклонява в едната посока, решава ребуса", заяви политологът.

Либералният блок в последните години имаше прилив в последния момент. Сега пък консервативният блок си има хартиената бюлетина и ще разчита на нея, отбеляза още Симеонов.

"Това, което става с БСП, не е най-доброто. Там има почти очевидни процеси. БСП напоследък са специалисти по оцеляване. Те могат да разчитат на важна роля след изборите. Може да се окаже, че БСП са именно онзи диспечер, който може да реши управленския формат."

Винаги в ситуация с два коня някой се опитва да играе третия кон и "Възраждане" са в изключително добра хранителна среда в момента, включително с целия сюжет, който ще се предложи около войната, Паметника на Съветската армия и т.н., подчерта в анализа си Първан Симеонов.

"Не е добре за обществото такива сюжети да припламват, но съм сигурен, че главните говорители на тези сюжети ще го предложат за пореден път така, че всъщност да постигнат обратен ефект и да консолидират отсрещния лагер. Откакто се помня, все махат Паметника на Съветската армия. Аз имам известен проблем с едностранчивостта на тълкуванията около този паметник, както и около паметника на американските летци в София. Много повече нюанси трябва да има. Имам и личен проблем с тази битка с паметници."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай