Възраждане: Ръчно броене на отрязъците гарантира честни избори

Партията излезе с позиция за решението на ЦИК

Възраждане: Ръчно броене на отрязъците гарантира честни избори | StandartNews.com

„Възраждане вярва в прогреса и в автоматизацията и дигитализацията на процесите, в това число и на процеса на гласуване в изборния ден. На последните парламентарни избори на 11-ти юли 2021 г.,  машините показаха някои свои безспорни предимства – скорост на обработка на данните, нулев процент недействителни бюлетини,  но…Когато има “НО“, то обикновено е свързано с хората". Това заяви инж. Николай Дренчев, организационен секретар на Възраждане и водач на листата на партията в 23 МИР-София. Възраждане е номер 5 в бюлетината!

Начинът, по който бяха въведени машините за гласуване остави много въпросителни.Притесненията ни  са в две посоки – относно  процедурите, свързани с  употребата на машините и относно техните техническите възможности. Възможности, които може да са по-големи от привидно  зададените, каза още Дренчев. Според инженерите на Възраждане, спешната сертификация, която е била извършена на машините, не е отговаряла на критериите за обективност и научна честност.

Проверките са извършени повърхностно и формално, небрежно и даже наивно. Външни екипи, които са изявили желание да се включат доброволно в тестването не са били допуснати. Елементи от софтуера и елементи на хардуера са били недостъпни за проверяващите като елементи, които са обект на търговска тайна.Във връзка с това  инженери на Възраждане подозират, че зад „белите петна“ в софтуера и хардуера е възможно да се скрие мащабна система за манипулация на изборния резултат.Процедурите, свързани с машините също са обезпокоителни. На последните избори имаше секции, в които се извърши и ръчно преброяване на отрязъците. Но и до днес липсва доклад – какви са резултатите от проверките и дали навсякъде резултатите съвпадат? Машините имат фискална памет, но няма описана  процедура, при която тя да  бъде проверявана и прочетените данни от нея да се съотнасят към изборния резултат.Изглаждането на всички тези технически и организационни въпроси би отнело много време. За щастие има лесно и просто решение – ръчното преброяване на отрязъците.

Вярно е, че ръчното преброяване ще забави процеса малко, но това забавяне би могло да осигури наистина прозрачни и честни избори.Преброяването, за разлика от предишни години, когато беше трудоемко, времеемко и предизвикваше ожесточени спорове, сега  ще бъде само контролно. Данните от машината ще се ползват като шаблон, който  ще бъде проверен. Няма да има спорове за валидност на бюлетините. Ако машините са работили коректно – резултатът бързо ще е налице. Ако има мащабна намеса – застъпниците от хиляди секции ще подадат сигнали, така че със сигурност ще стане ясно на кого дават преднина машините, каза още инж. Николай Дренчев. Той обясни още:

"Преди употребата на машините резултатите се  манипулираха в урните, а при употреба само на машини – беше възможна мащабна „хакерска“ атака. Но при комбинирането на двата способа за отчитане на резултата, измамите, макар и не напълно невъзможни,  ще са много по-трудни.  А когато  са извършени спорадично и в малък брой секции – те не са в състояние да подменят изборния резултат.        Във връзка с гореизложеното становище на инженерите на Възраждане ние сме много учудени на реакциите на партийни лидери, които представят себе си като партии на протеста или промяната, а се противопоставят на проверката на отрязъците и чак внасят жалби във Висшия административен съд (ВАС) по този въпрос.Отговорът на въпросите „Кому не са нужни честни избори?“ и „Защо се съпротивляват уж партиите на „протеста“ оставяме на вас .“За Възраждане честният  изборен процес е единствената пряка работа, която служебното правителство трябва  да свърши и за която може да носи отговорност. Ние се застъпваме за решението  отрязъците да бъдат  преброявани, защото както мъдрият български народ казва „Проверката е висша форма на доверие.“Когато Възраждане получи доверието на българските граждани и стане част от 47-то Народно събрание ще настоява за открит, честен и прозрачен процес на взимане на решения касаещи народа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай