Социолог: За Радев гласуваха млади хора от големите градове

Профилът на избирателите описа Първан Симеонов

Социолог: За Радев гласуваха млади хора от големите градове | StandartNews.com

Според паралелно преброяване на протоколите избирателната активност на втория тур от президентските избори е била 31,6%, заяви пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на "Галъп Интернешънъл" Първан Симеонов.

Той коментира, че при ниска активност на първия тур няма как да очакваме да е по-висока на втория.

Профилите на избирателите на Румен Радев и проф. Анастас Герджиков си приличат по демографска структура. Но при Румен Радев подкрепата идва от групи с по-благоприятна жизнена перспектива - по-млади хора от по-големи населени места, каза социологът. 

Той акцентира, че избирателите на Радев са с профил, който се различава от типичните симпатизанти на БСП - хора от по-малките населени места, възрастни хора с финансови затруднения. Тук по думите му е добавена и подкрепата от "Продължаваме промяната".

Социологът поясни, че профилът на избиралите на Герджиков донякъде се припокрива с този на Радев. Новото е, че симпатизантите на Герджиков са от по-малките населени места.

Привържениците на ГЕРБ са отишли изцяло при Герджиков, ДПС са гласували в съотношение 3 към 1 в полза на професора. Има някаква част, която са гласували за Радев, но самата партия почти не гласува вчера, уточни още Симеонов.

Около 5-6% от гласувалите на първи тур за Герджиков сега са гласували за Румен Радев.С "Не подкрепям никого" са гласували хора, които като цяло са по-млади и са по-протестно настроени, стана още ясно от думите му. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай