Жито, хляб с квас и ястия с лапад

На Цветница е позволено да се яде риба

Жито, хляб с квас и ястия с лапад | StandartNews.com

Трапезата на Лазаровден
Лазаровден е по време на Великденския пост, трапезата е постна. Приготвя се празнична питка, хляб с квас, ястия с лапад и коприва, баница със спанак и ориз. На масата задължително се поставят мед и жито. 
На този ден се късат зелени върбови клонки, които на следващия ден - Цветница (Връбница), се поставят на входа на дома, за здраве.

Трапезата на Цветница
Това е един от малкото дни, по време на Великденския пост, в които може да се яде риба. Нека тя да присъства на трапезата ви, заедно със зелени храни - лапад, спанак, коприва, салата. Можете да приготвите ястия с картофи, ориз, фасул или пък пълнени постни чушки.
Вярващите отнасят от храмовете в домовете си за здраве върбови клонки, които пазят от болести. Сплетете венец, който да се закачи на входната врата. Нека върбовите клонки останат през цялата година. Те се сменят само на Цветница.

Домашен хляб с квас

За кваста: Продукти: Прясно пълнозърнесто брашно, филтрирана или изворна вода
Приготвяне: Смесете в чист стъклен буркан 100 г пълнозърнесто брашно и 100 мл вода, разбъркайте добре и оставете на стайна температура (оптимално от 20 до 28 градуса). Затворете буркана. На всеки 24 часа изхвърляйте 80% от сместа и добавяйте 100 г брашно и 100 г вода. Разбърквайте сместа добре. Повторете толкова дни, колкото е необходимо. В зависимост от сезона, температурата в стаята, вида и качеството на брашното, квасът може да се развива с различни темпове. Добре е преди да се използва, да се захранва поне една седмица. Готовият активен квас има приятен сладко-кисел мирис, едри шупли, отгоре образува балончета и е удвоил първоначалния си обем няколкократно.
ВАЖНО: Кваста се приготвя нялкоко дни предварително

За хляба: Продукти: 300 г пълнозърнесто брашно, 200 г бяло брашно, 350 мл вода, 100 г активен квас, 10 г сол
Приготвяне: Смесете в подходяща купа бялото брашно, пълнозърнестото брашно и водата, от която сте отделили 50 мл. Разбъркайте ги, докато се смесят много добре, но без да месите. 
Оставете сместа да престои около 40-60 минути на топло (оптималната температура е около 22-26 градуса), като покриете съда с кърпа. Оставете на страна тестото да отппочине за 30 мин. Към отпочиналото тесто добавете активния квас (100 гр), солта и останалите 50 мл вода. Разбърквайте добре, като в началото сместа може да стане малко по-неравномерна и лепкава, но след като поеме водата и се смеси добре, ще възстанови първоначалния си вид. Оставете тестото да почине още 30 мин. Намокрете ръцете си леко с вода, така че да не залепва лесно тестото. Поставете го внимателно на плота. Започнете да разтегляте бавно и внимателно.
При разтеглянето внимавайте тестото да остава гладко и да не се къса.
Така редувайте разтегляне и почивка на всеки 30 минути в продължение на 2-3 часа, след което оставете тестото да почине, покрито с кърпа.
След като тестото отпочине, набрашнете работния плот внимателно и изсипете тестото. Оформете грубо квадрат, като избягвате да набрашнявате тестото отгоре. Прегънете всяка от четирите страни отгоре върху тестото, така че долната набрашнена част на всяка от страните да се окаже отгоре. Внимавайте вътре, където вече сте прегънали тестото, да няма брашно. Обърнете тестото така, че сгънатата част да остане отдолу. Поръсете с малко брашно и покрийте с кърпа. Оставете да почине за още 30 мин.
За финалното оформяне на хляба. За да получите кръгъл хляб, с енергични движения завъртете тестото между двете си набрашнени шепи, както е върху плота, така че да се оформи кълбо. Чрез тези завъртания повърхността да стане опъната, но без да се скъса. В подходяща купа за втасване сложете платнена кърпа и поръсете обилно със смес от бяло брашно и царевично брашно  в равни части. Сложете вече оформения хляб в купата, като сгънатата част трябва да е отгоре. Поръсете и отгоре със сместа от брашна. Покрийте купата със стреч фолио и оставете хлябът да втасва на стайна температура за около 4-6 часа (22-26 градуса оптимална температура). В студена фурна сложете чугунена тенджера с капак и включете да се загрява на 220 градуса или на максимумът на фурната. Оставете съдът да се нагрява във фурната за 40-60 минути. Извадете загретия съд и внимателно отстранете капака. Обърнете тестото в съда за печене така, че горната му част да легне на дъното. Можете да обърнете тестото предварително върху лист хартия за печене и внимателно да го поставите по този начин на дъното на вече загрятата тенджера. С бръснарско ножче или много остър нож направете леко коси разрези върху повърхността на тестото. Работете максимално бързо, за да не се губи от достигнатата температура. Разрезите върху хляба осигуряват разширяването на хляба при печене. Сложете отново капака и върнете съда във фурната. Печете 20 минути на максималната температура, след това намалете на 200 градуса, махнете капака и печете още около 20-30 минути или до постигането на тъмнозлатист към кафеникав загар на кората. Вече готовия хляб извадете и поставете на метална скара - оставете да изстине напълно за около поне 4-6 часа. При почукване по долната кора на изпечения хляб, трябва да се чува кух звук. 


Варено жито

Продукти: жито - 500 г (грухана пшеница), орехи - 200 г, обикновени бисквити - 300 г,  стафиди - 1 пак. (жълти), лимон - 1 бр. (кората), канела - 0.5 ч.л., ванилия - 5 бр., пудра захар - 300 г
Приготвяне: Почистете и измийте житото в няколко води, като го търкате между дланите си при миенето.
Налейте му 3 пръста над него студена вода и посолете със щипка сол. Поставете на силен огън, докато заври, след което намалете котлона и варете на бавен огън. Периодично наглеждайте и разбърквайте, ако водата намалее, долейте топла вода, и така до готовност на житото.
Прехвърлете житото в гевгир, за да се прецеди, и под течаща вода измийте житото много добре, оставете да се отцеди.
Върху голяма и чиста хавлия, постелете парче тензух 1:1 и разстелете отцеденото жито, завийте с друго парче тензух и оставете така за една нощ на хладно място.
На сутринта съберете житото от тензуха и поставете в по-голям съд (тава).
В блендер смелете орехите и бисквитите, лимонената кора настържете на ситно ренде.
Посипете житото с тях и още с ванилиите, стафидите и канелата. Разбърквате много добре, докато се овалят зърната и се отделят едно от друго.
Преместете житото в желания от вас съд и поръсете с пудра захар през сито или по-голяма цедка.

Постна супа с лапад

Продукти: 1 връзка лапад, 1 връзка пресен лук, няколко стръка пресен джоджен, 1 морков, целина и пащърнак, 2 средни картофа, 2 чаени лъжички червен пипер, сол на вкус, зехтин, 1/2 чаша ориз 
Приготвяне: Изчистете и нарежете пресния лук, запържете за кратко в 4 супени лъжици зехтин. Накълцайте останалите зеленчуци на дребно и ги добавете. Залейте с вода около 3 литра и оставете да се вари на среден огън за 20 мин. После добавете ориза и оставете за още 20 минути. Нарежете лапада и джоджена и ги сложете най-накрая за около 10 мин. да ври с останалата част от супата.  Свалете от оганя и оставете се охлади. Тази супа може да се яде както и гореща така и хладка.

 


 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай