Зам.министър: Земеделското министерство подкрепя 9% ДДС за храните

Не сме съгласни да се създават паралелни браншови структури, каза Кукушева

Зам.министър: Земеделското министерство подкрепя 9% ДДС за храните | StandartNews.com

МЗХГ подкрепя намаляването на ставката за храните на 9%, каза зам.министърът на земеделието Георги Събев, който участва във форума "Криза и зелена сделка. Време е за бързи решения в земеделието", част от националната кампания на "Стандарт" Да! На българската храна.. 

Ние като държава трябва да си поставим национални цели, за да развиваме сектора съобразно истинските му нужди, а не от това, което иска ЕС, каза Събев.

Според него българските храни не са достатъчно разпознаваеми. Имаме само 8 защитени продукти, а други страни, които влязоха в ЕС след нас, като Хърватия и Словакия, например, имат много повече.

МЗХГ предложи на бранша да се създадат регионални браншови организации, посочи още Събев.

"Ние не сме съгласни с това, за 15-ти път ще отхвърлим това предложение", отговори му Мариана Кукушева, шеф на УС на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите. По думите й, това са паралелни структури, а всяка браншова организация си има свои регионални представители. "Ние участваме в областните съвети, плащаме данъци в общините. Не знаем на кой му хрумна еротичната мисъл за създаване на такива паралелни структури", каза още Кукушева. Според нея това е поредното недоносче. Всеки следващ кабинет ни подлага тази динена кора, посочи още Кукушева.

Зам.министърът обеща да предаде нейните думи в МЗХГ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай