Във Винарска изба „Шато Ботево” в основата е любовта

Винарска изба „Шато Ботево“ | Тракийска низина подкрепи 15-тия коледен форум от националната кампания „Да! На българската храна”

Във Винарска изба „Шато Ботево” в основата е любовта | StandartNews.com

Шато Ботево имаше удоволствието да осигури подаръчни комплекти съдържащи подбрани вина (Сира от серия Колекция и Вионие) за призьорите наградени от Стандарт.

Гостите на събитието имаха възможност да се запознаят и дегустират вина от селекциите на Винарска изба „Шато Ботево“ | Тракийска низина. Насладиха се на уникални вкусове от серия Филигран, серия Ставен и Мускат Отонел.

ИСТОРИЯ

Винарска изба „Шато Ботево” | Тракийска низина е създадена от трима ентусиасти родолюбци през есента на 2013 г. Тяхната мечта бе да създадат уникално и качествено българско вино, комбиниращо хилядолетните традиции с уникалността на Тракийската низина, по най-високите световни стандарти.

ТРАДИЦИИ

Един от най-древните народи населявал територията на съвременна България е тракийският. Около второто хилядолетие преди Христа Македония, Епир, Тесалия, Евбея, Етолия, Аргос, големи части от Аркадия и Ахея са принадлежали на тракийската цивилизация.Исторически сведения и археологични находки доказват, че едно от първите места в света, където са се отглеждали лозови насаждения за производство на вино е територията на България. Омир разказва за кораби с вино тръгвали от тракийския град Низо за гръцките войници участващи в обсадата на Троя. В произведението му „Илиада” се говори за плътното и сладко вино от тракийския град Исмарус, където също така са изсичани монети с изображения на грозде и лози. Гръцкият историк Ксенофонт описва пир на тракийския цар Севт, където виното се поднасяло ритуално в животински рог. Хилядолетия преди напитката на боговете да открие дома си в Югозападна Европа, античните автори са описвали качествата на тракийския еликсир. Множеството от тях са вярвали, че култът за Бог Дионис е тръгнал именно от земите на древна Тракия към елинистичния свят.

В енциклопедия на виното на Оксфорд за родина на виноправенето е посочена Тракия.

В България за първи път в историята е създаден декрет за подкрепа на лозарството в Долна Мизия, днес Северна България през 2 век пр. Хр. по времето на император Антоний Пий.Виното има своето място и в обредите на православната църква. Приемането на християнството през 9 век дава допълнителен импулс на винарството, придавайки нов смисъл на консумацията на вино.Виното е любов, а любовта е вино.

За ВИНАРСКА ИЗБА „ШАТО БОТЕВО” | ТРАКИЙСКА НИЗИНА

Във Винарска изба „Шато Ботево” в основата е любовта.С любов избрахме какви сортове лозя за вино да отглеждаме. Лозята на „Шато Ботево“ са с богата сортова структура.

Шатото е със затворен цикъл на производство.Винарска изба „Шато Ботево” отговаря на най-високите професионални стандарти. Оборудването му за обработка, стабилизация и бутилиране включва най-съвременните решения. Избата преработва собствено грозде.Съдовият капацитет е предвиден за преработка на 750 тона грозде. То се приема само по гравитачен метод. Избата разполага с модерна техника за обработка и стабилизация на виното. Има възможност за поддържане на постоянна контролирана температура. Условията в избата осигуряват качествено развитие на младите вина в бъчви. Избата разполага с бъчви от френски и американски дъб с различни степени на изпичане. Готовото вино се подготвя за пускане на пазара на модерна бутилираща линия, позволяваща както затваряне с коркови тапи, така и с винтова капачка.

Виното освен напитка е част от културата и развитието на народите. Виното намира своето място не само в кулинарните навици, но и в медицината, козметиката, религията, литературата и изкуството. Виното присъства в Библията, в гръцката и римската митология, в тракийската култура.С любов и по най-високите професионални стандарти създаваме нашето вино.Винарска изба „Шато Ботево” създава качествено вино за различни вкусове чрез микс от купажни и сортови вина. В момента тя предлага три серии –Колекция, Филигран и Ставен. Тенденцията е Ботево да залага все повече на сортовите вина.

Вината на „Шато Ботево“ са със защитено географско указание „Тракийска низина”.Горди сме, че виното създавано от Шато Ботево вече има своите ценители и почитатели. Избата макар и млада има редица престижни награди.През 2019 г. избата бе отличена от в. „Български фермер” за агроинвестиция на годината.

Във Винарска изба „Шато Ботево” вярваме, че правилно направено вино от внимателно селектирано грозде създава индивидуален и неповторим стил на самото вино.

Винарската изба е член на организацията „Приятели на селските райони” (Friends of the Countryside) и единственият български представител в сайта Welcoming Estates Website.

Прочетете повече на: chateaubotevo.com

Посрещни празниците с глътка любов от Винарска изба „Шато Ботево“ | Тракийска низина!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай