Танева обеща още помощ на фермерите

Голямото изпитание са затворените хотели и ресторанти

Танева обеща още помощ на фермерите | StandartNews.com
  • Голямото изпитание са затворените хотели и ресторанти

Нови мерки в подкрепа на земеделските производители обеща ресорният министър Десислава Танева. "Очакваме още мерки. От 2019 г. България плаща възможно най-рано всички мерки за подкрепа. Вторият пакет мерки, който беше обявен - за частно складиране на някои млечни продукти, веднага ще ги приложим като влязат в сила. По отношение на млечния сектор се очаква мярката да намали натиска върху пазара – намалено търсене и цени", заяви Танева в предаването „Беновска пита” на Канал 3.

"Искаме България макар и малко, като има остатък по Програма за развитие на селските региони, да може да прави промени в регламента по хоризонталната мярка за коронавируса, плащането ще бъде в зависимост от много строги критерии. Очакваме след края на реализацията на земеделската продукция да имаме възможност за подкрепа на дохода на фермерите", коментира министърът.

"Поставени сме в трудна ситуация, намаление на търсенето и продаването. Веднага бяха осигурени всички условия за осъществяване на дейността", заяви Десислава Танева. По думите й за българските производители предстои най-голямото изпитание – затворени хотели и ресторанти и как да реализират продукцията, която произвеждат. „Суровото мляко например, зърнените храни са достатъчно трайни. Изпитанието започна с кампанията за реализацията на агнетата, за да достигнат до потребителите, с нея преодоляхме препятствията. Благодарение на производителите и кланиците успяхме да реализираме целите си. Създаде се организация за изкупуване на продукцията. Трудното предстои защото започват да се реколтират културите в земеделието", обясни Десислава Танева.

"Трябва да съхраним земеделските си производители. Няма безкритичен внос, има високо субсидирана търговия, която не може да бъде ограничавана. Каквито права имаме от европейската рамка, ги използваме, предоставяме 13 % директни плащания за плодовете и зеленчуци. Генезисът са условията по присъединяване", обобщи Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай