Семинар "Нови технологии в млечното говедовъдство – опитът на САЩ" събра близо 200 участници в Тракийския университет

Лектори на престижния форум бяха Тодор Арбов и Пауло Карвальо

Семинар "Нови технологии в млечното говедовъдство – опитът на САЩ" събра близо 200 участници в Тракийския университет | StandartNews.com

Близо 200 участници – учени, докторанти, студенти, фермери и представители на ресорни институции събра семинар на тема "Нови технологии в млечното говедовъдство – опитът на САЩ", който беше организиран от Тракийски университет – Стара Загора и Американския департамент по земеделие, подкрепени от американски партньори.

Лектори на престижния форум бяха Тодор Арбов и Пауло Карвальо, към чиито завиден практически и научен американски опит имаше изключително висок интерес, особено в изместването на фокуса от фенотип към генотип.

Семинарът беше съсредоточен върху най-новите американски технологии в млечното говедовъдство, които водят да стабилно високи млечни добиви и рентабилност на млечните ферми. Темите бяха икономика на генетиката и на репродукцията,  управление на селекцията и развъждането на млечни говеда, геномна оценка, генотипиране, сексиран материал, маркерни случни планове, хормонални програми, както и други теми в сектора.

Ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков приветства лекторите и участниците с готовност за подкрепа от страна на науката в университета към практиката на фермерите: „За мен е чест и привилегия да рестартираме добрите практики с нашите американски приятели от Департамента по земеделие към САЩ. Уважаеми гости, Тракийки университет е и Ваш дом, когато имате нужда от нашата експертиза, защото нашата най-голяма сила е в аграрните специалности и ветеринарната медицина, ние сме водещи, на първо място в тези професионални направления. Радвам се да видя тук днес лектори от такова високо ниво, сред тях и кадър на Тракийския университет – Тодор Арбов. Желая ползотворен и успешен семинар на всички.“

На събитието присъстваха представители на Министерство на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, развъдни организации и експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай